Hirdetés

Kritika – Jane Austen és Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik

|

Elizabeth Bennet és Mr. Darcy viharos kapcsolata ezúttal még zűrösebb környezetben mutatkozik meg. Hiszen szeretett Angliájukat zombik hordái fenyegetik.

Hirdetés

Azt hiszem, Jane Austen örök klasszikus szerelmi regényét nem kell bemutatni senkinek. A legtöbben, ha nem is ismerik, de hallottak már a Bennet lányok nem éppen egyszerű szerelmi életéről. Austen lassan kétszáz éve halott, de műve ma is nagy népszerűségnek örvend. Seth Grahame-Smith ki is használta alaposan ezt a népszerűséget és egy egészen új megvilágításba helyezte Elizabeth és Jane történetét.

A történetről igazából sok mindent nem lehet írni. Egy az egyben megegyezik az eredeti könyv sztorijával, csupán a környezetben és a szereplők jellemében van némi eltérés. Hogy miért más a környezet? A zombik folyamatos dúlása miatt. Angliát egy ismeretlen kórság támadta meg, aminek a hatására zombik százai kelnek ki a sírból. Ezekben a zavaros időkben Elizabeth Bennet és testvérei tucat számra irtják a földből előmászó, jó modort nem ismerő, pokoli teremtményeket. A Bennet lányokról tudni érdemes, hogy mesterei a keleti harcművészeteknek és a különféle zombi gyilkolási módszereknek. Ezen csaták közepette érkezik meg Mr. Darcy, aki azon kívül, hogy vagyonos, még a harci képességei is kiválóak. A fiatalember szemet vet Elizabeth Bennetre, de kettejük viszonya nem éppen a megszokott álomkapcsolat.

 

Elizabeth zombigyilok közben

Érdekesség és egyben negatívum a könyvvel kapcsolatban, hogy Grahame-Smith az eredeti szöveg 4/5-ét meghagyta. Csupán néhány szükséges helyen írta át, valamint a párbeszédeken is látszik, hogy csak hozzá toldott az eredetihez.
El kell ismernem, hogy az alapötlet, miszerint zombikkal és véres harcokkal színesítsék az Austen által megálmodott történetet, zseniális. Azonban egy picivel több hentelésre számítottam, amikor először kézbe vettem a kötetet. Ne essék félreértés, így is roppant módon szórakoztam azon, hogy két zombigyilok között, hogyan folyik a féltékenykedés és az udvarlás. Viszont a negyven oldalankénti akció picit kevésnek bizonyult. Ráadásul azok nagyon gyorsan véget értek, hiszen a leghevesebb csata sem tart egy oldalnál tovább. Ha ezek mellé még hozzáveszem, hogy a különféle harci fogások, mint például a daruállás, a részeg mosónő, sem lettek részletezve, akkor annak a bizonyos mérlegnek nyelve nem a legmegfelelőbb irányba mozdul.
Smith mentségére szolgáljon, hogy az összeredmény viszont egészen tűrhető lett. A hiányosságokat mellőzve elismerem, hogy remek reklámot csinált mind a zombiknak, mind pedig Jane Austen műveinek.
Austen eredetijéből már készült film, amiben Keira Knightley játszotta Elizabeth szerepét. A Smith féle átiratból is készül film, a főszereplő nem kisebb név, mint Natalie Portman. A premierről még nincs információ.
Sokat gondolkodtam, hogy milyen végső pontszámot kapjon a mű. De Mr. Darcy és Elizabeth karaktere feljebb tolta a végső eredményt. Mindent összevetve egy egész jó könyvet olvastam, ami a hiányosságok ellenére is kellemes perceket okozott.

Értékelés: 7/10

A könyvért hálás köszönet a Líra könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.