Hirdetés

Kritika – Janet Evanovich: Egy fejvadász

|

Janet Evanovich a legolvasottabb szerzők közé került Stepanie eseteivel – íme a sorozat első része, az Egy fejvadász.

Hirdetés

Janet Evanovich tavalyi bevételei szerint felkerült a legjobban kereső írók listájára, méghozzá az ötödik helyen végzett. Sikereit a Stephanie Plum-sorozatnak köszönheti, melynek első része az Egy fejvadász. Főhősünk, Stephanie éppen pénzügyi válságban tengeti életét: biztosnak hitt fehérnemű-felvásárlói munkájából kirúgták, bútorai és háztartási gépei egymás után szivárognak a zálogházba, ráadásul autóján is több a rozsda, mint az alkatrész.  Stephanie tanácstalanul áll pénzhiány előtt, míg egy hirtelen ötlettől vezérelve munkát vállal Vinnie nagybátyjánál. A furcsa magánéleti szokásairól elhíresült rokon óvadékügynökséget vezet – alkalmazottjai a bíróságon meg nem jelent gyanúsítottak után kajtatnak. A fizetség az óvadék tíz százaléka, Stephani-nek pedig nagyon jól jönnének ezek a bizonyos tíz százalékok…

Első ügye azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik: Joseph Morellit kellene elkapnia, a férfit azonban Stephanie közelebbről ismeri a kelleténél. Hat évesen vonatosat játszott vele, tizenhat évesen pedig egy sokkal intimebb közös tevékenységet találtak. Stephanie azóta csak egy párszor látta Morellit, de igen élénk emlékei vannak róla. Útnak indul, hogy a fejpénzért levadássza a férfit, a kezdő fejvadász útját azonban egyre több halálos ellenség keresztezi. Ráadásul munkája során azzal a kérdéssel is szembe kell néznie, hogy Morellit vajon tényleg a pénzért szeretné-e elkapni, vagy esetleg ennél sokkal személyesebb okok hajtják.

Evanovich regénye egy egész kicsit Vavyan Fable könyveire emlékeztetett, azzal a különbséggel, hogy a Fable-hősnők profik, Stephanie Plum pedig szerencsétlen. Minden lehetséges bakit elkövet – még olyanokat is, melyeken az olvasó is csak fogja a fejét. Ha nem állna mellette egy különleges szerencsecsillag – na meg egy-két segítő, akik rendszeresen kimentik a kellemetlen helyzetekből -, Stephanie alighanem csúfos véget ért volna már az első munkahetén. A történet egyébként nem a legegetrengetőbb krimi, többnyire kiszámítható, bár azért tartogat érdekes fejezeteket. Szóval, én inkább maradok Fable-párti.

Az Egy fejvadász egy kellemes délutáni olvasmány, és bár vannak benne elvetemült gazemberek és izgalmas részek, nem a klasszikus krimi-rajongóknak ajánlott. Női olvasóknak javallott, akik szeretik a kalandos történetetek.

 

6/10

 

A könyvért köszönet a Librinek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.