Hirdetés

Kritika – Joan D. Vinge: Cowboyok és űrlények

|

Úgy tűnik, hogy a Jedi visszatér után Joan D. Vinge egy újabb könyvvel írja be magát a történelembe…

Hirdetés

 

Miután a Cowboyok és űrlények című filmet vegyes kritikák övezték picit félve vettem kezembe a könyvet. A mozit ugyan nem láttam, de egyben biztos vagyok: a könyvben senki sem csalódhat, aki szereti a sci-fit és/vagy a western történeteket.

Joan D. Vinge neve sokak számára ismerős lehet, hiszen az ő nevéhez olyan művek köthetők, mint a Jedi visszatért, a Hugo-díjas The Snow Queen vagy éppen a Willow című film könyvadaptációja. A Cowboyok és űrlények című regény 1873-ban játszódik egy Új-Mexikói kisvárosban, Bűnbocsándban. Egy férfi támolyog be ide a poros úton, nem emlékszik semmire, csuklóján pedig egy furcsa bilincs vagy karperec, amiről ő maga sem tudja, hogy mi lehet. Mert ugye nem emlékszik semmire. A városka vezetője egy bizonyos Dolarhyde ezredes, s az ő „segítségével” hamar rájön, hogy Bűnbocsándban nem szívlelik az idegeneket. Ám a legnagyobb meglepetés akkor ér mindenkit, amikor valami ismeretlen repülő tárgy és különös lények támadnak rájuk, elrabolva szeretteiket. S mikor a legnagyobb a pánik feltűnik egy Ella nevű nő, akiről kiderül, hogy földönkívüli, s a támadó lények az ő bolygóját már elpusztították, új célpontjuk pedig a Föld. Az ismeretlen férfi kilétére is fény derül: a neve Jake Lonergan, egy körözött bűnöző, aki Dolarhyde-nak is szépen keresztbe tett. Ám az ellentétek és a bosszúvágy mind feledésbe merülnek, amikor Bünbocsánd lakói tudomásul veszik: össze kell fogniuk ahhoz, hogy nem csupán magukat, hanem az egész bolygót megmentsék az űrlények pusztító ereje ellen…

Elemzés szempontjából nincs nehéz dolgom, hiszen a Cowboyok és űrlények egy szerkezetileg remekül felépített könyv. A cselekmény követhető, nincs feleslegesen túlbonyolítva. Vinge remekül eltalálta a hangulatot, sikerült egyensúlyba hoznia a sci-fi és a western világát. A karakterek is teszik a dolgukat: a lapokon szinte életre kelnek, ám a könyv talán egyetlen és számomra legnagyobb hibája is hozzájuk köthető. Az írónő túl sok időt és sort pazarolt például Jake, Ella vagy éppen Dolarhyde lelki vívódásaira. Kicsit rövidebben kellett volna kifejteni a belsőjükben rejlő problémákat és viszontagságaikat, mert néhol már untam a két oldalon keresztül tartó elmélkedéseket. Ezt leszámítva viszont nem sok panaszunk lehet a regényt illetően.

 

Remek történet, hiteles vadnyugat űrlényekkel megfűszerezve. Kell ennél több?

 

Értékelés:

9/10

 

A Cowboyok és űrlények című könyvet előrendelhetitek a Libri Könyváruház honlapján ezen a linken, nekik külön köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.