Hirdetés

Könyvkritika - Joe Abercrombie: A Hősök

|

Íme a keményvonalas fantasy-rajongók legújabb kötelező olvasmánya, A Hősök!

Hirdetés

Nagy bajban van az ember gyermeke, ha olyan alkotók műveiről kell véleményt formálni, mint Abercrombie. Ugyanis az említett úriember nem arról híres, hogy valami ponyvát adjon ki a kezei közül. Az esetek többségében, még mielőtt belelapoznék a könyvbe, arra készülök, hogy na majd most aztán jól belekötök. Persze amikor elolvasom az első oldalt, az első fejezetet, majd a végére érek, ismét  rá kell jöjjek, most sem tudok belekötni semmibe.

Hirdetés

Természetesen ez teljesen igaz a címszereplő kötetre is, amiben az Abercrombiera jellemző történetvezetés és stílus abszolúte visszaköszön. A fő helyszín ezúttal az Osrung-völgyben található Hősök nevű hely. Nem véletlen a címadás. A történet alapja nem túlzottan bonyolult, ám a kiegészítő elemek, annál élvezetesebbé teszik a sztorit. Fekete Métely egyre feljebb kapaszkodik azon a bizonyos létrán. Egyesek Északföld Védelmezőjének tartják, míg mások egész egyszerűen trónbitorlónak. Az Unió királya és alattvalói azonban nem nézik túl jó szemmel Métely felkapaszkodását, ezért háború kezdődik.

A mindent eldöntő csata a Hősök dombjánál zajlik az Osrung-völgyben. A három napon át zajló véres ütközetben több ezren vesznek részt. Azonban a háború végkimenetelét nagyban nehezíti, hogy mindkét oldalon hatalmi törekvések, ármánykodások és intrikák nehezítik a legrátermettebb figurák döntéseit.

A nagy helyzet az, hogy A Hősök nem egy egyszerű olvasmány. Véres, tele van halállal, ármánykodással és intrikával átszőtt. Az imént leírtakból kifolyólag tömény 700 oldalról van szó, ami megfeküdheti az ember gyomrát, ha nem mértékkel fogyasztja. Viszont Abercrombie ezt a csúf világot is színessé tudta varázsolni, néhány mondattal teljes életcélokat tud felvázolni egész pontosan. Nézőpont váltásai zseniálisak, ez főleg akkor látszik igazán, amikor csata közben ugrál szereplőről szereplőre. Gyakorlatilag olyan írókhoz tudnám hasonlítani, mint Martin és Gemmel. Az ő könyveikben olvastam utoljára hasonlóan jó váltásokat.

Na, hát összességében A Hősöket az utóbbi idők egyik legjobb fantasy könyvének gondolom, bár az a helyzet, hogy kicsit korai lenne messzemenő következtetést levonni, hisz számos ígéretes cím vár még rám. Egy biztos, aki egy kicsit is érdeklődik a fantasy iránt, annak kötelező. A kötetért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.