Hirdetés

Kritika – John Boland: Magyarországról szeretettel

|

A Fumax Kiadó által megjelentetett könyvek közül talán ez lóg ki leginkább. Úgy a tartalmával, mint a minőségével egyaránt.

Hirdetés

 

Az igazat megvallva elég nagy lelkesedéssel vetettem magam a könyvre. Amikor megláttam a kiadó kínálatában picit el is csodálkoztam, ugyanis „politikai thrillerként” erősen elütött a többi kötettől. A Fumax esetében már hozzászoktam a minőségi olvasmányokhoz, ezért is nagy érvágás ez a kötet. De lássuk miről is van szó!

A történet főhőse Patrick McCarry, a szebb napokat is látott amerikai tőzsdeügynök. Az Egyesült Államokat ott kellett hagynia, ezért úgy döntött, hogy Európában próbálja meg kamatoztatni a tudását.
Chester Holt, az indianapolisi iparos megbízza hősünket, hogy vásároljon egy magyarországi ipartelepet, ahol később áramfejlesztőket akar gyártani. Legalábbis ez a hivatalos része a dolognak.
Patrick el is kezdi a munkáját, közvetítőkkel találkozik. Igen ám, de az egyik közvetítőt meggyilkolják Patrick szeme láttára. Amikor kiderül róla, hogy a titkosszolgálat embere, hősünk nyomozásba kezd.

Igen vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Már maga a történet is hagy némi keserű szájízt az emberben. Azért írom ezt, mert politikai thriller helyett egy abszolúte átlagosnak tekinthető krimit kapunk.
A szereplők sablonosak, Magyarország a korruptnál is korruptabbnak van ábrázolva, amit nagyon erős túlzásnak tartok.
Mielőtt azonban végleg eltemetnénk a könyvet, azt is elismerem, hogy vannak pozitívumai is. Látszik, hogy az író sok időt ölt abba, hogy legalább a helyszíneket hitelesnek tüntesse fel. Ugyan akad ezek között kitalált hely is, mégis olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy valóban létező magyarországi helyen járnék.

Mindent összevetve a Magyarországról szeretettel egy közepes könyv, ami nem hagy mély nyomokat az emberben. Egy olvasást megér, de csak azért, mert Magyarországról szól részben.

 

Értékelés: 7/10

 

A kötetért köszönet a Fumax Kiadónak!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.