Hirdetés

Kritika – Jon Courtenay Grimwood: Pusztító angyal

|

Jon Courtenay Grimwood regénye az 1400-as évek Velencéjébe kalauzol el minket - azonban ez a világ csak úgy nyüzsög a természetfelettitől és a rejtélyektől.

Hirdetés

Az 1400-as évek Velencéjében járunk. Marco, a város főhercege gyengeelméjű és kormányzásra alkalmatlan – ő csak egy báb, igazából nagynénje, Alexa, és nagybátyja, Alonzo irányítja a Velence életét. Szövevényes politikai terveikben nagy szerepet szánnak unokahúguknak, a tizenöt éves Giuliettának, akit akarata ellenére akarnak hozzáadni Ciprus hercegéhez. Giulietta lázadó természete tiltakozik a kényszerházasság ellen, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza az esküvőt. Először szökni próbál, majd öngyilkosságot kísérel meg – előbbit Atilo, a velencei bérgyilkosok vezetője, utóbbit pedig Tycho, a rejtélyes fiú akadályozza meg.

Tycho emlékeitől megfosztva, furcsa képességgel megáldva bolyong Velence sötét utcáin. Megszállottan kutatja kiléte fogalmát, de próbálkozásai sorra kudarcot vallanak. Boszorkányok egyengetik az útját, de Tycho megoldások helyett csak egyre több rejtélyt talál. Egy dolgot tud csak biztosan: a kínzó szomjúságot, amely újra meg újra vért követel.

Grimwood egy titkokkal és mágiával teli Velencét tár elénk, de kissé csapongó stílusával és néha túlzottan misztikus jeleneteivel az olvasó beleunhat a rejtélyekbe, minthogy elkezdené élvezni a történetet. Sok kulcsfigurával, és még több természetfelettivel dolgozik, melyek bár mesterien keverednek Velence naturalisztikus és korhű ábrázolásával, a feszültség helyett számomra inkább csak a türelmetlenséget fokozta. Itt nincs olyan, hogy „mindent tudó elbeszélő”: az olvasó sokszor még szereplőinél is tanácstalanabb. Ez az érzés sajnos sokszor elnyomja a történet varázsát, pedig a misztikus lényekkel benépesített Velence világa alkalmas arra, hogy magával ragadja a műfaj szerelmeseit.

A Pusztító angyal A bérgyilkos-trilógia első része, tehát akinek tetszett a Gimwood-féle misztikum, az még örömmel várhatja a különleges történet folytatását. Olyan olvasóknak ajánlom, akik nem riadnak vissza a történelmi korok és a fantasy keveredésétől, és szeretik a sokáig megoldatlan rejtélyeket.

 

6/10

 

A könyvért köszönet a Librinek!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.