Hirdetés

Kritika - Kiss Noémi: Ikeranya

|

Az Ikeranya c. könyv magzatpróza. Ahhoz, hogy megtudjuk, ez mit is jelent valójában, el kell olvasnunk...

Hirdetés

 

Kiss Noémi az ME-BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára, író, az irodalomtudomány doktora, kritikus, és nem utolsósorban két gyermek édesanyja. Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg Ikeranya - az első év című könyvét. A kötetben található művek elbeszélések, monológok, jegyzetek - magzatprózák.

Az Ikeranya történetei szívbe-lélekbe markolnak, hipnotizálnak, megsiratnak. A születés és a szülés fájdalmáról, az anya összezavarodottságáról és fáradtságáról, a magzatok életéért való küzdelemről szól méhben és méhen kívül. Olvashatunk a mesterséges megtermékenyítésről, a koraszülöttségről, a lassan fejlődő babákról. Arról, milyen nehéz tud lenni az édes teher.

 

Kiss Noémi 

 

A szerző lenyűgöző stílusban ír. Néha az anya, néha pedig a gyermekek a mesélők, de akárkinek a szemszögéből ismerünk meg egy történetet, nem hagy minket érintetlenül. A hétköznapinak tűnő dolgok  is - mint egy egyszerű séta a gyerekekkel, vagy a karácsonyi ajándékok vásárlása - új, mélyebb értelmet nyer. Semmi sem egyszerű, mindenért küzdeni kell. Figyelmeztet minket arra, hogy bár sokan elfelejtettük: az új élet ajándék, az új élet csoda.

Bár az anyaságról szól, nem csak anyáknak ajánlom ezt a könyvet... igazából nem is tudom megmondani, kiknek. Annak, aki képes érteni, miről szól. Annak is, aki csak meg szeretné érteni. Mindenkinek.

 

A könyvért köszönet a Magvető Kiadónak!


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.