Hirdetés

Kritika – Kondor Vilmos: Budapest novemberben

|

A Gordon Zsigmond-sorozat ötödik kötete az előzőekhez hasonlóan sok izgalmat és számos fordulatot tartalmaz, nem hagyva unatkozni az olvasót egy percig sem.

Hirdetés

"Ezúttal nem egy cikkről van szó, nem egy tudósításról, egy riportról." Ezzel a mondattal kezdődik a Budapest novemberben fülszövege. S valóban: a tapasztalt bűnügyi újságíró, Gordon Zsigmond ezúttal nem csupán a munkája miatt kerül többszörösen is bajba. Egyik nap ugyanis Gordont Bécs egyik hullaházába hívják, hogy azonosítsa nevelt lánya holttestét. Ám viszonylag megkönnyebbülve szembesül a ténnyel, hogy bár a halott leány valóban az ő Emmájának a papírjait használta, mégsem egy és ugyanazon személy. Ám akkor hogyan kaparintotta meg fogadott gyermeke személyazonosságát? Az újságíró aggódni kezd, Emmától ugyanis már rég kaptak levelet, így a szerencse hathatós segítségével visszamegy Budapestre, hogy kiderítse, mi is történt a lánnyal valójában. Az úton vele tart felesége Krisztina is, Magyarországra érve pedig meglepetten tapasztalják, hogy kitört a forradalom (ugyanis éppen 1956. októberét írjuk). Gordon azonnal nekilát a nyomozásnak, veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetekbe keveredik, jóformán minden utcasarkon beépített emberek és a halál lesnek rá, hiszen nem merült a feledés homályába a Bécsbe távozásának oka. Régi jó - és kevésbé kedves - ismerősök és barátok tűnnek fel, akik hol segítik, hol akadályozzák Gordont, s Budapest véráztatta utcáin a sokszor értelmetlen nyomok végül értelmet nyernek, miközben a főváros a forradalom tüzében ég, s szinte minden magyar szív egyszerre dobban...

Azt hiszem, Kondor Vilmos napjaink egyik legkiválóbb magyar krimi írója. A Gordon Zsigmond-sorozat előző négy kötetét ugyan nem olvastam, ám a Budapest novemberben ettől függetlenül is egy tökéletesen élvezhető regény, hiszen az író mindenhol elrejtett olyan információkat, amelyek segítenek megérteni a hozzám hasonló "tudatlanoknak" az előző kötetekből beköszönő momentumokat. Gordon egy hihetetlenül hiteles karakter, a szinte matuzsálemnek számító újságírók kapcsolatrendszerével és sajátosságaival. No és persze nyomozóként is megállja a helyét, nem hiába az a rengeteg élettapasztalat. Ijesztően hiteles és megfelelő adagot kapunk a könyvben az 56-os forradalomból is. Kondor majdhogynem létrehozott egy karcos történelmi krimit, amiben azért megmarad vezérfonalnak a főszereplő elsődleges feladata, amiért Magyarországra érkezett, ám a harcok is lényeges elemei a történetnek. Bár az Emmával kapcsolatos nyomozás vége számomra egy kicsit gyorsnak tűnik, ettől függetlenül a regény befejezése magáért beszél, úgyhogy várjuk a fejleményeket...

 

Azt hiszem, Kondor Vilmost joggal nevezhetjük zseniális írónak, Gordon Zsigmondot pedig a magyar krimi történelem egyik kiemelkedő alakjának.

 

Értékelés:

9/10

 

A kötetért köszönet az Agave Könyveknek!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.