Hirdetés

Kritika -Lara Parker: Éjsötét árnyék

|

Lara Parker színésznő egykori szerepe, a boszorkány Angelique köré álmodta meg első regényét, mellyel már a magyar olvasók is megismerkedhetnek.

Hirdetés

 

Lara Parker minden bizonnyal élete egyik legmeghatározóbb szerepének tartja a Dark Shadows című tévésorozatban játszott Angelique karakterét. Olyannyira, hogy még évtizedekkel a forgatás befejezése után is hatással volt rá a bosszúszomjas boszorkány, és az eredeti forgatókönyvet és saját fantáziáját felhasználva megírta az azóta trilógiává bővült Éjsötét árnyékot.

 

Az első rész a gyönyörű szolgálólány, Angelique felcseperedését és fiatal éveit meséli el, aki Martenique szigetén találkozott a gazdag Barnabas Collins-szal. A lány olthatatlan szerelemre lobban a nemes ifjú iránt, aki egy darabig viszonozni látszik a vonzalmat, majd Angelique-kel mit sem törődve eljegyzi annak gazdáját, Josette-et. Angelique, aki gyermekkora óta ismeri a vudu varázslatok erejét, a sötét erőkhöz folyamodva próbálja megszerezni Barnabas-t, majd végül szörnyű átokkal sújtja őt.

 

Angelique eddig a gonosz csábító szerepében tündökölt a történetet ismerők előtt, Lara Parker regénye azonban a lány szemszögéből világítja meg az eseményeket – így Barnabas már nem is tűnik olyan ártatlan áldozatnak. Megismerjük Angelique egész gyermekkorát, és megtudjuk, mi változtatta az elbűvölő kislányt dühös és bosszúszomjas nővé.

 

A történet kissé döcögősen indul, mert Angelique gyermekkorának részleteit túl sokáig taglalja az író – amely bár kétségtelenül érdekes a maga karibi hangulatával és az afrikai rabszolgák pogány szertartásaival – engem mégis csak inkább az érdekelt jobban, hogy miként alakul a Barnabas-szal való, intrikákkal tűzdelt viszonya. Azt el kell ismernem, hogy az előzmények ismerete nélkül nem lenne teljes Angelique története, de úgy éreztem, hogy ha Lara Parker kisebb hangsúlyt fektetett volna erre, akkor a regény is pörgősebb és élvezetesebb lehetett volna.

 

Azonos címmel idén májusban került a mozikba Tim Burton legutóbbi filmje, melyhez Lara Parker könyve adta az alapot. Barnabas szerepében Johnny Deppet, Angelique-ében pedig Eva Green-t láthatta a közönség, de feltűnt még Helena Bonham Carter és Michelle Pfeiffer is. A Burton mozi azonban tényleg csak az alapokat hagyta meg, és egy komédiává alakította a történetet.

 

Főleg női olvasóknak ajánlom, de nemtől függetlenül bárki érdekes olvasmánynak találhatja Lara Parker könyvét, aki szereti az egzotikus, karibi hangulatot, és érdeklődik az vudu varázslatok és a loák (szellemek) világa iránt. A folytatás is jön hamarosan: a második rész már idén ősszel, a harmadik pedig 2013 tavaszán kerül fel a magyar könyvesboltok polcaira.

 

7/10

 

A könyvért köszönet a Libri Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.