Hirdetés

Kritika – Lawrence Block: Tánc a mészárszéken

|

A Matthew Scudder sorozat Magyarországon megjelent kilencedik része megmutatja New York és az emberi lélek sötét oldalát...

Hirdetés

 

Az 1938-as születésű Block igazi legendát hozott létre Matthew Scudder megteremtésével. A sorozat igai különlegessége, hogy az egyes kötetek segítségével végigkísérjük a főszereplőt élete jelentősebb állomásain és szemtanúi lehetünk személyiségfejlődésének. Talán ennek is köszönhető, hogy az alkoholista exzsaruból lett józan magánnyomozó óriási sikernek örvend a nemzetközi piacon.

A Tánc a mészárszéken története New Yorkban játszódik. Scudder-t megbízzák, hogy derítse ki, a sikeres televíziós műsorvezető, Richard Thurman felesége valóban egy félresikerült betörés áldozata lett-e vagy pedig férje ármánykodása következtében veszítette életét. A munkaadó nem más, mint az elhunyt feleség meleg testvére, aki AIDS-es lévén már csupán az igazságra és a végső lelki megnyugvásra vágyik. Matt elkezdi hát a nyomozást, felelevenítve régi kapcsolatokat és régi emlékeket, amelyek végül egy sokkal összetettebb ügyhöz vezetnek: egy boxmeccsen, amelyet Thurman-ék közvetítenek ismerőst lát, ám eleinte nem tudja hová tenni az alakot. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve előkeres egy rég elfeledett kazettát, amin a Piszkos tizenkettő első tíz perce után olyan mocskos dolgokat talált, amelyekre normális ember nem lenne képes. Az igazi sokk azonban akkor éri, amikor a felvétel és a jelenlegi ügy története összefonódni látszik...

Még az elemzés elején le kell szögeznem, hogy semmi olyan negatívumot nem találtam benne, amire érdemes lenne felesleges karaktereket pazarolni. A kötet egyszerűen remek, cselekmény szinte hibátlanul felépített, ám a vége számomra kicsit hibádzik. Egy picit az író mintha hirtelen zárta volna le az eseményeket, a végkifejlet megérdemelt volna még néhány oldalt (erről persze a spoilerek miatt nem is írnék többet). A szereplők jól kidolgozottak, mindenki hiteles a maga szerepében, s nem mondhatjuk azt rájuk, hogy afféle összeharácsolt karakterek egy ponyvából. Ami igazán megfogott a regényben, az a hangulat. Egy „énregény” áll előttünk, s ettől válik a történet még inkább élvezhetővé, mert Scudder szemszögéből, emlékek és korábbi élmények felelevenítésével vágunk neki a nyomozásnak, ami inkább hasonlít esztelen kapálózásnak, semmint igazi kutatásnak. A végére persze minden összeáll, egyik összefüggés követi a másikat, s hirtelen az óriási katyvaszból egy komplex egész kerekedik ki.

 

Vérbeli krimi ez a könyv a javából, a műfaj minden szükséges elemével és még valami plusszal, amit talán csak Block tehetett hozzá.

 

 

Értékelés:

10/10

 

A kötetért köszönet az Agave Könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.