Hirdetés

Kritika – Leslie L. Lawrence: Miranda koporsója

|

„ A hálóingbe vagy halotti lepelbe öltözött Miranda az arcom fölé hajolt, elmosolyodott, majd sápadt, vértelen ajkai elváltak egymástól. Rémülten láttam, hogy két, tekintélyes nagyságú szemfog bukkan elő a szájából.”

Hirdetés

 

Lőrincz L. László a legsikeresebb magyar írók egyike. Regényeivel olyan dolgot rakott le a hazai irodalom asztalára, amilyet előtte még senki. Minden könyve izgalmas órákat biztosít az olvasóknak, mégis azok a könyvei a legsikeresebbek, amelyeket Leslie L. Lawrence néven publikált.
Ezek a regények magukon hordozzák a klasszikus krimik stílusjegyeit, ugyanakkor meg vannak fűszerezve egy adag misztikummal, és ebbe az egészbe van becsomagolva az író kutatómunkái során szerzett tudományos ismereteinek sokasága.
Nincs ez másképp a címszereplő művel sem, ami kerek húsz éve jelent meg a Pannon kiadó kínálatában. A történet ezúttal nem Leslie L. Lawrence kalandjait írja le. Főszereplőnk Lawrence jó barátja, John C. Lendvay kriminalisztikaprofesszor, akinek egy régebbi kalandját ismerhetjük meg. A történet kezdetén Tongán járunk, ahol az ifjú Lendvay és jó barátja, Billy McLoad a japánok ellen harcolnak. Billy különös dolgot kér barátjától, mégpedig azt, hogy menjen el helyette felvenni az örökségét, ami százezer dollárra rúg. Azonban mielőtt felvehetné az összeget, meg kell jelennie Trevor McLoad temetésén. John eleinte furcsállja a dolgot de azért az emberért, aki kétszer is megmentette az életét ennyit megtesz. Így maga mögött hagyja a háború borzalmait és útját a McLoad-család kastélya felé veszi. Csakhogy akkor még nem sejtette, hogy az évtized egyik legrémisztőbb gyilkosságsorozatának lesz az egyik főszereplője…
Talán kicsit elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban, hiszen ez volt az első Lawrence könyv, amit olvastam (olyan 13 éves lehettem) és olyan hatást gyakorolt rám, hogy azt nem tudom szavakba önteni. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy igazi könyvmollyá váljak. Így, jónéhány évvel újra olvasva már olyan részleteket is élvezni tudok benne, amit anno nem nagyon értettem.
A könyv rengeteg pozitívumot tartalmaz, de ezek közül leginkább két dolog az ami engem megfogott. Első a helyszín, ami egy ősi skót család kastélya, ami azelőtt skóciában állt, de téglánként hordták át az új világba. A hely hangulata a klasszikus kastélyos-kísértetes történeteket juttatta eszembe, no és persze kellően borzongatóra volt festve. Második dolog a szereplők ábrázolása. Olvasva a könyvet néhányszor elgondolkodtam azon, hogy kiről lehettek mintázva a szereplők. Ez alól talán csak a főhős, John C. Lendvay a kivétel, akiben fel lehet fedezni a tipikus furfangos, jóképű nyomozót, aki végül úgyis megoldja a bűnügyet.
Lőrincz L. Lászlóról gyakran mondják, hogy regényei egy kaptafára készülnek, egy alap sablonra vannak ráhúzva a különféle szereplők és helyszínek. Valóban észrevenni némi hasonlóságot műveinek a szerkezeti felépítésében, de mindezt mégis úgy tudja megvalósítani, hogy az olvasók érdeklődése regényei iránt nem csökken, sőt. Mindezek mellett az értékelésem a következő:

9/10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.