Hirdetés

Kritika – Leslie L. Lawrence: Ördög, ördög, ki a házból!

|

Ahogy azt megszokhattuk az író korábbi műveiből. Misztikum, gyilkosságok, leleményes főhős. Kell ennél több?

Hirdetés

 

Éppenséggel nem árt, ha az imént felsoroltak mellé van valami újdonság is a történetben. Leslie L. Lawrence nagy erősségei, ha nem a legnagyobb, sajátos hangvételű krimijei. Alig akad olyan ember Magyarországon, aki ne találkozott volna valamelyik művével. Nagyon sok fiatal, köztük magam is anno, részben miatta kedvelte meg a könyveket. Hisz kiváló történeteket írt pazar megfogalmazásban.
A Pazar fogalmazással most sincs baj, de úgy érzem a történet már nem az igazi. A főhősünk ezúttal nem Lawrence, hanem egy későbbi jó barátja, Enrico Santarcangeli atya. Érdekes feladatot kap a fiatal pap, Írországba küldik egy missziós házba ördögöt űzni. Hősünk úgy tervezi, hogy három nap alatt elintézi, amit kell, azután békésen távozik. Azonban nem olyan egyszerű az ügy, mint ahogy elsőre látszik. Az egyik missziós nővért valóban megszállta az ördög (de az is előfordulhat, hogy mentális problémái vannak), a másik viszont különös dolgokat vélt látni a pincében ahol a múmiákat őrzi. Bizony, ott tanyázik kilenc múmia, akiket a közeli mocsárban találtak egy ásatás alkalmával. Ezzel nem is lenne baj, de a nővér állítása szerint folyamatosan változtatják a helyüket. Az egész ügy akkor válik igazán rémisztővé, amikor megtörténik az első gyilkosság. De Santarcangeli atyát nem kell félteni, számtalanszor szembenézett már a gonosszal, most sem fog kibabrálni vele. Legalábbis elvileg. De tudjuk, hogy a valóság mindig más, mint az elmélet…
Fentebb azt írtam, hogy úgy érzem a történet nem az igazi. Igazából az író utóbbi munkáinak a többségénél éreztem már ezt. Hogy miért lehetséges ez? Talán azért, mert krimi regényei ugyanarra a vázra épülnek. Adott egy leleményes főhős, akivel sok természetfelettinek tűnő dolog történik, de a végén a rosszfiúk elnyerik büntetésüket. Nincs is ezzel baj, hisz eddig bevált mindenkinél, de néha érdemes lenne változtatni a régi szokásokon.
No persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy Leslie L. Lawrence rossz író. Szó nincs róla, hiszen hazánk egyik legtermékenyebb és legjobb írójáról beszélünk. Csupán azt az észrevételemet akartam közölni, miszerint ez a könyv nem üti meg azt a szintet, mint a nagy elődök, mint például Az ördög fekete kalapja, vagy a Miranda koporsója.
Összességében az Ördög, ördög, ki a házból! egy jó könyv, de hiányzik belőle az a plusz, ami kiválóvá tehetné.

Számomra a kötet: 7/10

Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, a Libri webáruházában megrendelheti. Nekik külön köszönet a könyvért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.