Hirdetés

Kritika – Marcellus Mihály: Északi vihar

|

A Pannonia Romanum sorozat újabb kötettel bővült, ami méltó társa az eddig megjelent két regénynek.

Hirdetés

Kr. u. 161-ben Marcus Aurelius lépett Róma trónjára, majd társcsászárává tette Lucius Verust. Míg élvhajhász társára bízta keleten a parthus lázadók leverését, addig ő maga a birodalom nyugati felét fenyegető germánok ellen vonult harcba. A beteges, a filozófiát és tudást a harcnál többre tartó császárnak meg kell erősödnie a feladathoz, hiszen bukása az egész birodalom pusztulását hozhatja magával.

Ám nem csak Marcusnak kell önmagával és az ellenséggel megküzdenie: Titus Lupius Melior – annak a Meliornak a fia, aki Marcus nagyapját, Hadrianus császárt mentette ki a halál karmaiból a sorozat első, A veterán című kötetében – Pannóniában teljesít szolgálatot, s társaival együtt a germánoktól igyekszik megvédeni a birodalmat. Ő maga nem igen hisz a sokak által gyengének titulált uralkodóban, ám a sors úgy hozza, hogy apjához hasonlóan ő is megmenti a császár életét, majd a germánok betörése és a főváros felé vonulások közben testközelből tapasztalhatja meg milyen az, amikor Marcus Aurelius Antoninus, a gyenge, filozofáló imperator büszke oroszlánná változik, s légiói élén visszakergeti az ellenséget a Danuviuson túlra.

Nincs könnyű dolgom az Északi viharral. Egy igen összetett és legendákkal, misztikummal átszőtt kötet, amely mégis tartja magát a történelmi regény műfajában. Marcellus kitalált és egykoron létező karakterekkel töltötte meg a könyvet, amelynek cselekménye a római-germán háborúk kezdetéig repít el minket – s teszi ezt hihetetlenül olvasmányos formában. A Pannonia Romanum első két kötetéhez hasonlóan az Északi vihar is inkább történelmi kalandregény, amely a tanítás mellet szórakoztat is. Legyenek akár kitalált, akár valós személyek, a hiteles karakterek és a remek történet teljesen lebilincselik az olvasót.

A rómaiak mellett a germánok életébe és ténykedésébe is bepillantást nyerhetünk, ízelítőt kapunk a kultúrájukból, a törzsi szerveződésükből, s a legendáknak sem vagyunk híján. Megismerhetjük Votan (közismertebb nevén Odin) kultuszát is egy szintén kitalált pap, Hergundiir személyében, aki nagyhírű hősként és harcosként az istentől kapott üzenetek segítségével irányítja népét Róma ellen.

A történet középpontját azonban mégsem maga a háború, hanem az egyes személyek – Marcus Aurelius, Melior vagy éppen Hergundiir – belső harcai, vívódásai, döntései adják, hiszen ők mozgatják a szálakat, s adnak lökést vagy éppen fékezik meg az események folyását. Marcellus nagy odafigyeléssel rakta össze a könyvet, amelyen érződik az írói törődés, s bátran merem állítani, hogy a Pannonia Romanum-sorozat eddigi legerősebb és legütősebb tagjával van dolgunk.

 

A Pannonia Romanum eddig megjelent köteteiről készült anyagaink:

A veterán

Aquincum farkasa – Kelta szív

 

A kötetért köszönet a szerzőnek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.