Hirdetés

Kritika – Mark Lawrence: Bolondok Hercege

|

Jorg Ancrath neve biztosan ismerősen cseng a könyvimádók legtöbbjének. Na, ez a könyv nem róla szól…

Hirdetés

Viszont ugyanabban a világban játszódik, ahol az imént említett „úriember” története is. Kicsiny hazánkban is nagy népszerűségnek örvend Mark Lawrence A széthullott birodalom című trilógiája, aminek a főszereplője az enyhén őrült, kegyetlen, gonosz, de mégis rendkívül szimpatikus Jorg Ancrath volt.

Ugyanabban a világban járunk, sőt ugyanabban a korban is, csupán néhány száz mérfölddel arrébb, egészen pontosan Vöröshatár területén. Főhősünk Jalan Kendeth herceg, a sokak által rettegett Vörös királynő sokadik unokája. Jalan ünnepelt háborús hős, és persze egy gyáva féreg, aki csak a szerencsének köszönheti, hogy nem hasította ketté valamelyik behajtó kardja. Mert azt tudni kell, hogy Jalan herceg az „élj a mának” hitvallást vallja. Hazudozik, szerencsejátékozik, adósságot adósságra halmoz, no és persze hajkurássza a nőket tucatszám. Egy nap a véletlen úgy hozza, hogy sorsa összefonódik Snorri ver Snagasonéval, az északi viking harcoséval. Persze a véletlen itt inkább csak a szerencsének tudható be, hisz a Néma Nővér halálcsapdájából csak nagyon keveseknek, gyakorlatilag eddig senkinek nem sikerült megmenekülni. Azonban az életük gyökeres fordulatot vesz, ugyanis Jalant és Snorrit összeköti egy különös varázslat, ami mögött a Vörös királynő leghalálosabb fegyvere, a Néma Nővér áll.

Nagyon vártam már a Bolondok Hercegét, hiszen a széthullott birodalomban kalandozni valami egészen fantasztikus élmény volt. No, és persze titkon azt reméltem, hogy mindenki kedvenc Jorg hercegéből is kapunk egy jó adaggal. Sokan picit csalódhattak emiatt, ugyanis Jalan figurája teljesen másmilyen mint Jorg. Gyakorlatilag a szöges ellentéte, hiszen míg az utóbbi bármilyen veszéllyel szembenézett, addig a mi Kendeth hercegünk a legapróbb fenyegetés elől is órási sebességgel rohan el.
Ahogy azt fentebb le is írtam, pofátlanul hazudozik és falja az élvezeteket. Talán pont ezek miatt lett ez a karakter is roppant szerethető. Annyi bizonyos, hogy Lawrence ezúttal sem hibázott, karakterei jól felépítettek, és mindenkiből annyit kapunk, amennyit kell.
A történet ezúttal is tele van meglepetésekkel, és az előző trilógiából már jól ismert alakok is tiszteletüket teszik.

A lényeg, hogy akiknek tetszett Mark Lawrence előző trilógiája, az máris menjen a könyvesboltba és vesse rá magát a Bolondok Hercegére, mert ez bizony legalább akkorát szól.

A kötetért köszönet a Fumax kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.