Hirdetés

Kritika - Mark Lawrence: Tövisek Császára

|

A Széthullott Birodalom-trilógai első két kötete hatalmas sikert aratott világszerte. A kérdés, hogy a befejezés hozza a várt színvonalat, vagy nyitva hagy számos kérdést. A tovább után kiderül!

Hirdetés

A Tövisek Hercege és a Tövisek Királya maradandó élményt okozott bennünk, hiszen az utóbbi idők legjobb fantasy könyvei közé tartoznak. Az igazat megvallva féltem attól, hogy az első két rész sikere miatt Lawrence úr átesik arra a bizonyos túloldalra és egy jóval gyengébb befejezést kapunk. Szerencsére ismét tévedtem, ugyanis egy, az elődökhöz méltó zárást kaptunk.

A történet folytatódik. Mindenki kedvenc hőse, Jorg egyre nagyobb területen urolkodik, de ahogy azt tudtuk nem elégszik meg a királyi címmel, császár akar lenni. Ezt a pozíciót azonban nem tudja karddal megszerezni, szavazatokat kell gyűjtenie a császárválasztó kongresszuson. Viszont itt emberemlékezet óta nem jutott senki egy szavazatnál többhöz. Jorg változtatni akar ezen, és tudjuk, hogy ha Jorg egyszer elhatároz valamit, akkor azt véghez is viszi. A módszerei ezúttal is megkérdőjelezhetőek. Rég elfeledett technológiákat elevenít fel, és használja is azokat.
A teljhatalom megszerzését azonban nem csak a rivális uralkodók akadályozzák. Egy sokkal veszélyesebb ellenféllel is fel kell venni a harcot. Jorgnak ezúttal még nehezebb a dolga, hisz a másik fél nem más, mint a rettegett és gyűlölt Holt Király.

Lawrence még mindig zseniálisan fonja a szálakat. Gyakorlatilag tökéletes befejezéssel zárja a Széthullott Birodalom-trilógiát. A történet ezúttal is két szálon fut. A „jelenbeli“ Jorgot és a „múltbelit“ követhetjük. Az előző részhez hasonlóan itt is feltűnik egy új szál. Míg a Tövisek Királyában Katherine oldaláról ismerhetjük meg a történéseket, itt Chella szemszögéből látjuk a dolgokat. Ez a szál új színt visz az egyébként is lendületes nagy egészbe.
A szereplők változtak, Jorg fejlődött, de ugyanúgy hibázik, ahogy eddig is. Ismét teret kapnak a mellékszereplők, nem „erőszakolják“ Jorgot az arcunkba, holott ő maga is elvinné a hátán a kötetet.
A fordításért ismét Gy. Horváth László felelt, aki a tőle megszokott szépirodalmi minőségben tálalja nekünk Jorg történetét.

Mindent összevetve egy tökéletes befejezést olvastunk. A könyvben minden elvarratlan szál befejeződik, és a megválaszolatlan kérdésekre is megkapjuk a tökéletes válaszokat. Ha valaki még nem szerezte volna be, annak csak annyit javasolnánk, hogy azonnal menjen a legközelebbi könyvesboltba!

A kötetért köszönet a Fumax Kiadónak!



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.