Hirdetés

Kritika – Mark Lawrence: Tövisek Hercege

|

A Tövisek Hercege az egyik legjobb példa azon könyvekre, amelyeket lehetetlen letenni. Rég olvastunk ilyen jó fantasyt!

Hirdetés

 

Közismert tény előttetek, kedves Olvasóink, hogy kicsiny csapatunk férfitagjai rajonganak a fantasyért. De az igazat megvallva elég rég akadt a kezünk közé minőségi darab. A címszereplő kötettel korábban is szemeztem, ezért is örültem meg nagyon annak, hogy a Fumax Kiadó (a könyv hazai kiadója) készségesen a rendelkezésünkre bocsátott egy promóciós példányt.

A történet főszereplője Honorous Jorg Ancrath herceg. Gyerekkora nem éppen álomszerűen alakult, ahogy azt egy hercegről feltételezné az ember. Kilencéves korában egy tövisekkel teli bokor ágai között vergődve kellett végignéznie, ahogy édesanyját és öccsét kegyetlenül megölik. Az ifjú Jorgra másnap találnak rá apja emberei, de a fiúban ekkor már csak pislákol az élet. Végül sikerül megmenteni, de a herceg az átélt szörnyűségek hatására gyökeresen megváltozik. Egy nap kiszabadít egy csapat rablót a vár alatti börtönből, és együtt menekülnek.
Tizennégy éves korára már ő a rablóbanda vezére, és könyörtelenül, hidegvérrel gyilkol. Feltett szándéka, hogy tizenöt évesen a királyi székben ül majd, de ehhez vissza kell térnie apja várába, ahol egy olyan ellenség vár rá, akinek a legyőzése meghaladhatja a képességeit…

Mielőtt belemélyednék az erősségek felsorolásába, szót kell ejtenem a világról, ahol a Tövisek Hercege játszódik. A fantasy szó hallatán mindenkinek egyből a sárkányok, orkok, tündék és egyéb lények jutnak az eszébe. Erről itt most szó nincs, ugyanis egy olyan világban járunk, amely egykor a ma ismert Föld volt. Ezer évvel vagyunk egy hatalmas katasztrófa után, ami gyökeresen megváltoztatta a föld arculatát. A jelenleg ismert technológiák feledésbe merültek, a világ felépítése leginkább a középkorra hasonlít. Feudális viszonyok uralkodnak, királyok csatáznak egymással. Az egykori felhőkarcolók maradványain épültek fel a királyi várak. Különös egy vidék, ami tökéletesen van kitalálva.

A könyv egyik legnagyobb erőssége a főszereplő, Jorg karakterében rejlik. Bárhonnan is nézzük, a tizennégy éves fiú egy könyörtelen gyilkos, akinek feltett szándéka, hogy megszerezze magának a hatalmat. Azonban a gonoszság mögött helyenként előbukkan egy-egy érzelemtöredék, amely arra enged következtetni, hogy Jorg mégsem maga az abszolút romlottság. Jelleme részletesen van bemutatva, ami sajnos helyenként a többi szereplő rovására megy. Jómagam szívesen olvastam volna még néhány fontosabb szereplőről.
A történet szépen halad pontról pontra. Egyszerre két időszak eseményeit követhetjük. Az egyikben Jorg „jelenbeli” önmagát ismerhetjük meg, a másikban pedig a gyerekkorát követhetjük figyelemmel, hogy miképpen vált azzá a kegyetlen és számító gyilkossá.
Mindenképp szót kell ejtenünk a könyv magyar fordításáról, amely Gy. Horváth László nevéhez fűződik. Az úriember korábban olyan klasszikus művek fordításán dolgozott, mint a Gépnarancs, A Hobbit, A Sógun stb. Ahogy az említett művek, a Tövisek Hercege is szépirodalmi igényességgel lett fordítva, ami hatalmas pluszt ad az egyébként is remek történetnek.

A Tövisek Hercege az apróbb hibák ellenére is egy zseniális fantasy, amit bátor szívvel ajánlok mindenkinek!

 

Értékelés: 9/10


A könyvért hálás köszönet a Fumax Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.