Hirdetés

Kritika – Michael Cordy: A halál árnyalatai

|

A halál árnyalatai Michael Cordy első magyarul megjelenő műve és azt hiszem, remek kezdésnek vehetjük a kötetet.

Hirdetés

A brit regényíró Ghánában született, gyermekkora nagy részét pedig Afrikában, Indiában és Cipruson töltötte. Közel tíz évig dolgozott a marketing- és reklámiparban, majd úgy döntött, hogy író lesz. Eddig hat regénye jelent meg, ezek közül az első, a The Miracle Strain - későbbi címén a The Messiah Code - 1997-ben jelent meg, s rögvest a sikerlisták élére került, le is fordították 25 nyelvre.

A történet főh elyszíne az oregon-i Portland városa, ahol egy titokzatos lány megmenti több fiatal nőtársát embercsempészek kezei közül, ám az akciója közbeni robbanásban elveszíti az emlékezetét, így a rendőrök a Jane Doe nevet adják neki. Miután rátalálnak a Portlandi Központi Kórház Pszichiátriai Klinikájára szállítják. Különös és rémisztő látomásai miatt azonban átkerül a Tranquil Waters Szanatórium és Klinika falai közé, ahol dr.Nathan Fox veszi a szárnyai alá. Az orvos családját tizenkilenc évvel korábban a szeme láttára végezték ki egy benzinkúton, s ennek is köszönhető, hogy végül a pszichiátriai pályát választotta. Eleinte nem talál választ a lány különös viselkedésére, azonban hamar rájön: Jane szinesztéziás, ami azt jelenti, hogy több, általában egymástól függetlenül működő érzékszerve spontán, akaratától függetlenül együttműködik. A szinesztéziások egy csoportja bizonyos szavakhoz meghatározott színeket vagy hangokat társít, mások ízlelés, szaglás, tapintás útján szerzett érzeteket társítanak a legkülönfélébb módon. Fox-nak nem ismeretlen a jelenség, hiszen a szinesztézia egyik típusát ő is "birtokolja": ha látja, hogy valakit fizikai sérülés ér, akkor a fájdalmat ő maga is érzi. Ám a lány különleges: a tesztek során kiderül, hogy az összes ismert típussal rendelkezik. Sőt egy olyannal is, amelyet az orvos halálvisszhang-látó szinesztéziának nevez el. Ennek alapja a szónikus régészethez köthető, mely szerint adott épületek képesek hanganyagokat tárolni magukban akár évezredeken keresztül. Jane halálvisszhang-látó szinesztézija is hasonló módon működik: adott tárgyak és épületrészek segítségével képes "visszanézni" azon emberek halálát, akik azok közelében haltak meg. Portland-ben eközben brutális gyilkosságok történnek, melyeknek köze van Jane-hez, s a gyilkos kétszer is megpróbálja elrabolni a lányt. A dolgokat csak tovább bonyolítja, hogy váratlanul feltűnik a lány apja, Regan Delaney, aki magával akarja vinni Jane-t. A férfi az Indigó Család nevű vallási közösség vezetője, aminek tagjai elszigetelten élnek a világtól, s mind rendelkeznek a szinesztézia valamelyik típusával. Ekkor még senki sem tudja, hogy Delaney-nak mindenképp szüksége van Jane-re - igazi nevén Sorcha-ra - a Nagy Mű véghezviteléhez. Ám arra végképp nem számítanak, ami rájuk vár az Indigó Család falujában...

Közel sem adtam elég részletes bemutatást a műről, ám nem is szerettem volna, hiszen ezzel túl sok részletet árultam volna el, s lényegesen csökkentem a regény élvezeti faktorát azok számára, akik kedvet kapnak hozzá. A halál árnyalatai egy remek könyv. A cselekmény átlátható és jól kidolgozott, a történet pedig fordulatos és remekül követhető. A két főszereplő, Sorcha  - avagy Jane - és dr. Fox „élethűen” eljátszák azokat a szerepeket, amelyeket Cordy rájuk szabott. Persze ez igaz a többi karakterre is, mint például a fanatikus Regan Delaney-ra, aki mindre – szó szerint mindenre – képes a Nagy Mű érdekében vagy ott van Sorcha féltestvére, Kaidan, aki komoly lelki problémákkal küzd. Minden karakter harcol a saját démonaival, mind megküzdenek saját magukkal, hogy beteljesítsék sorsukat. Az író egy nagyon is élvezhető, finomabb thrillert hozott létre, nem sajnálva belőle a krimi elemeit. Ami igazán tetszett, az a szinesztézia feldolgozása volt. Ez egy létező adottság, s a lényegét röviden feljebb le is írtam. Cordy afféle speciális képességként ábrázolja a jelenséget a könyvben, ezzel téve igazán különlegesség a karaktereit.

Az egyetlen dolog, ami igazán zavart, az a regény vége. Mindenképp tudnunk kell, hogy A halál árnyalatai egy trilógia első része. Ettől függetlenül a befejezés nekem túlságosan kiszámíthatónak tűnt, lényegében azt kaptam, amit vártam, így az összképet ez egy kissé lerontotta.

 

Egy izgalmas és fordulatos könyv, afféle krimi és enyhe thriller keverék, talán kicsit kiszámítható végkifejlettel.

 

Értékelés:

8/10

 

A kötetért köszönet a Líra könyveknek!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.