Hirdetés

Kritika – Michael J. Sullivan: Avempartha – Az elfek tornya (Riyria-krónikák II.)

|

A Riyria kalandjai folytatódnak, s immáron nem csupán egy birodalom sorsa tét…

Hirdetés

A Riyria-krónikák első részében ismerkedhettünk meg a Michael J. Sullivan által teremtett Elan világával, s a Ryria néven futó tolvajkettőssel, Royce Melborn-nel és Hadrian Blackwater-rel. A történet a sorozat első része után két évvel folytatódik. A két férfit egy ismeretlen és nincstelen nő felbérli, hogy mentsék meg faluját egy vérszomjas szörnyeteg támadásaitól, s nem is számítanak rá, hogy a korábban általuk kiszabadított kilencszáz éves varázsló, Ezrahaddon mesterkedéseinek részévé válnak. Amíg a mágus segítségével Royce egy ősi elftorony titkait próbálja meg kideríteni, addig Hadrian felkészíti a falut a bestia támadásaira. Mindeközben a nefronita egyház is ármánykodásba kezd: egy lovagi torna folytán akarják kiválasztani azt a személyt, aki császárként egy hatalmas birodalomba fogja majd a királyságokat, megpecsételve ezzel Elan világának sorsát. A megoldás ismét egy kard ellopása, ám a két tolvaj nem is sejti, milyen ősi titkot kerülnek majd elő a múlt sötét felhői által tarkított homályból…

Az Avempartha hozza a Trónbitorlók színvonalát: izgalmas sztori, tele rejtélyekkel, cselszövéssel és némi árulással. A sorozatot a második rész borítóján az utóbbi évek legsikeresebb fantasy-jének titulálták, aminek valóban van némi alapja. Sullivan egy roppantul összetett világot alkotott meg, a klisék azonban az első részhez hasonlóan az Avemparthában is jelen vannak. Nem szeretnék spoiler-ezni, ezért csak nagyvonalakban említem őket: elsősorban a főszereplőket érintően vannak olyan vonalak, amelyekre bár későbbiekben fény is derül, de a szemfüles olvasók ezeket még a csattanók előtt észrevehetik. A fantasy könyvek világa egyébként is elég telített, napjaink íróinak sokszor meg kell küzdeniük azzal, hogy hogyan is vigyenek valami újat az általuk alkotott művekbe. Sullivan újdonságokat és régi, jól bevált elemeket is használ, amelyeket remekül kever egymással. Talán ennek köszönhető, hogy nem csupán az Avempartha, hanem az egész sorozat „az utóbbi évek legsikeresebb új fantasy-je” jelzőt kapta.

A kötetért köszönet a Fumax Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.