Hirdetés

Kritika - Michael J. Sullivan: Trónbitorlók

|

„Végeztek a királlyal. Kerestek két bűnbakot. Rosszul választottak.”

Hirdetés

Az utóbbi időben nem igazán akadt a kezembe fantasy, így különösen örültem a Trónbitorlóknak. Michael J. Sullivan hatkötetes sorozata először magánkiadásban jelent meg, majd az írót felkarolta az egyik legnagyobb sci-fi és fantasy kiadó, s újra piacra dobták a Ryria-krónikákat.

A Trónbitorlók főszerepében Royce Melborn, a hétpróbás tolvaj és harcos társa, Hadrian Blackwater áll, akik Riyria néven nemesek és más magasrendű tisztségviselők megbízásait teljesítik. Ám mikor elvállalják egy legendás kard ellopását, még nem tudják, hogy csapdába sétálnak, melynek eredményeként rájuk kenik a király meggyilkolását. Börtönbe kerülnek, de a néhai uralkodó lánya, Arista két feltétellel szabadon engedni őket: rabolják el Alrik herceget, a leendő királyt, s vigyék el Gutária legendás és vitatott létezésű börtönébe, ahol az ifjú találkozhat Ezrahaddon-nal, aki majd "mindent elmagyaráz" Alriknak. A két hős elindul hát a foglyul ejtett herceggel, s útjuk során minden sarkon a halállal kell szembenézniük, mert szinte senki és semmi sem az, akinek és aminek látszik...

Maga a regény egy igazán élvezetes, jól összerakott mű. A cselekményre nem lehet panasz, az események pörögnek, ha pedig egy fejezetben kitérőt teszünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez az esemény a későbbiekben még visszaköszön majd. A következő bekezdés egyesek számára kisebb spoilereket tartalmazhat, így aki nem óhajt ezekről tudomást szerezni, az ugorjon egyet!

Amit hiányoltam, azt először a könyv végén lévő csatajelenetekhez kötném. Mert azok vannak is, meg nem is. Talán személyeskedésnek tűnik, de számomra hiányoztak a jól kidolgozott ütközetek, mintha Sullivan azokat a részeket sebesen le akart volna tudni, hogy minél gyorsabban a következő részhez ugorhassunk. A két főszereplőt pedig klisészerűnek is nevezhetnénk: ott van Royce, a csendes, cinikus, titokzatos hős, míg Hadrian a beszédesebb, nyíltabb harcos, aki lelkében folyton azért küzd, hogy törvénytelen tetteiket lépten-nyomon jócselekedetekkel ellensúlyozza. De vehetnénk akár Alrik herceget is, aki csenevész, forrófejű, nagyképű kölyökből érik királlyá.

Mindezektől függetlenül a könyv hangulata továbbra is fantasztikus. Az író kihasználta a fantasy elemeit, a regényben találkozhatunk emberekkel, elfekkel, goblinokkal, s meg van minden olyan elem, amiket a spoilerek miatt nem fejthetek ki, de mindenképp szükségesek egy ütős fantasyhoz.

 

Apró hiányosságokkal bár, de egy remek fantasy remek sztorival, már alig várom a folytatás hazai megjelenését!

 

Értékelés:

8/10

 

A kötetért köszönet a Fumax Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.