Hirdetés

Kritika – Minette Walters: Zavart elmék

|

A brit krimiirodalom nagyasszonyának tízedik könyvét a kritikusok egyértelműen Walters eddigi legjobb művének tartják.

Hirdetés

Az Athenaeum kiadó volt olyan kedves, hogy elküldte nekünk a címszereplő kötetet. Ugyan nem a legfrissebb megjelenésű, hiszen 2011-ben jelent meg magyarul, mégis felfigyeltem rá a történet érdekessége miatt.
A történet 1970-ben veszi kezdetét, amikor egy idős asszonyt brutális kegyetlenséggel megölnek Mullin Street-i otthonában. Az asszonyt órákon át kínozták, majd elvágták a torkát. A hatóságok szerint a gyilkos a nő unokája, az értelmi fogyatékos Howard Stamp. A fiatal férfi harminchat órányi vallatás után el is ismeri tettét. Három év múltán Stamp öngyilkosságot követ el, mert nem bírja elviselni tovább fogolytársai kegyetlenkedéseit. Látszólag az ügy megoldódott. Húsz évvel később azonban feléled a gyanú.
Dr. Jonathan Hughes a neves antropológus ír egy tanulmányt az igazságszolgáltatás visszaéléseiről. Stamp szülővárosának egyik lakója gyanakodni kezd, hogy a férfit ártatlanul ítélhették el annak idején. Felveszi a kapcsolatot Jonathan-nal, majd nyomozásba kezdenek. De nincs egyszerű dolguk, hiszen a múltat mindenki temetni akarja…

Nagy lelkesedéssel vetettem rá magam a könyvre, de sajnos az első ötven oldal után alábbhagyott az érdeklődésem. Természetesen végigolvastam a könyvet, és végül okozott néhány kellemes órát. Hogy miért hagyott alább a lelkesedésem? Nos, a főszereplő karaktere miatt. De erről kicsit később.
A könyv felépítése nem éppen szokványos. Az első 50 oldal gyakorlatilag idézet Dr. Jonathan Hughes tanulmányából. Innen megismerhetjük a Stamp-ügy részleteit, valamint rávilágít azokra a részletekre, amelyek a visszaélés gyanúját keltik életre. Csak ezek után vált a könyv a hagyományos formára.
Nézzük miért is ellenszenves Hughes doktor karaktere. Talán egyedül vagyok ezzel, de kifejezetten idegesített Jonathan arroganciája, beképzeltsége. Sznobsága olyan méreteket ölt, hogy gyakorlatilag mindenkivel lekezelően bánik, saját intelligenciáját nagyobbra tartja bárkinél.
Ettől függetlenül a könyv nem okozott csalódást. Véleményem szerint a legnagyobb erőssége, hogy nyíltan leírja, igenis vannak visszaélések az igazságszolgáltatásban. A Zavart elmék korrajz egy olyan korról, ahol a korrupció hatalmas méreteket öltött. De egy igazságra éhes antropológusnak sikerül felnyitnia egy-két ember szemét. Legalább egyszer ajánlott a krimi rajongóknak!

Értékelés: 8/10

A kötetért hálás köszönet a Líra könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.