Hirdetés

Kritika – Muhary Zalán: Egy tucat esztendő-Exitus et Exodus Agriensis 1793.

|

„Orvoslás, politika és egyházi intrikák a 18. századi Egerben!”

Hirdetés

Történetünk főszerepében Muhary József sebészmester áll. 1781. őszén járunk, Magyarországon II. József, a Kalapos Király uralkodik. Egerben egyházak és szerzetesrendek kelnek versenyre egymással a hatalomért. Muhary, a híres orvos, Markhot doktor segédjeként végzi munkáját a városban, ám nyugodtnak tűnő életüket felzavarja egy minorita szerzetes, Miklós halála, ugyanis ettől kezdve rejtélyesebbnél rejtélyesebb dolgok esnek meg városban. Különös gyilkosságok történnek, ismeretlen, ám óriási értékű gyémántok kerülnek elő, s titokzatos tartalmú, ám annál nagyobb érdeklődést keltő ládák után folyik a kutatás, amelyben Esterházy Károly püspök is jócskán részt vesz. Ráadásul Muhary „megörökli” az Eger alatti pincerendszer irányítását, s olyan titkok kerülnek elő a mélyből, amelyek csak még jobban összekuszálják az események egyébként is szövevényes hálóját.

Igen, direkt írtam le csak ennyit a történetről, hiszen igazán a felépítésén keresztül ismerhetjük meg a művet. A szereplők nagy része - mint például Esterházy Károly, II. József vagy éppen Markhot Ferenc – valós karakter, ám a regény bővelkedik kitalált személyekben is. Maga a cselekmény is fiktív, de természetesen tartalmaz olyan részeket, amelyeknek van valóságalapja: ezeknek a kötet végén található Ajánlott irodalomban nézhetünk utána.

Ami igazán tetszett, az a naplószerű felépítés. A könyv nagy részében Muhary József naplójából olvasunk részleteket az írói én alkalmazásával (egyes szám első személyben), s külön dicséretet érdemel a sebész karaktere. Egy néhol szarkasztikus, humoros, ugyanakkor komoly szereplővel állunk szemben. Eleinte feleslegesnek találtam azt, hogy az író „saját gondolatokkal töri meg Muhary naplóját, de mivel sokszor hónapokat ugrunk, így néhol szükséges a kihagyott időszak fontosabb eseményeinek rövid bemutatása. Ez a naplószerű cselekmény ugyanakkor néha átok is, mert időnként becsúsznak olyan történések, leírások, amelyek lassítják a sztorit, ám ezeket vehetjük olyan fékezőszárnyaknak, amelyek szükségesek, hogy legyen időnk feldolgozni a kapott információkat. És hazudtam: nem csak azért írtam olyan keveset a történetről, mert feltétlenül kell a szerkezet, hanem azért is, mert a cselekmény annyira összetett, hogy a megértéséhez sok helyen több oldalt kellene bemásolnom az anyagba a könyvből. Talán ezért is tudott úgy magával ragadni a könyv, az olvasót nem szívesen hagyja menekülni.

 

Egy remek történelmi regény, mely fiktív és valós részleteivel egyaránt magával ragadja az olvasót, s elrepíti egészen a 18. századi Egerbe.

 

Értékelés:

9/10

 

A kötetért köszönet a Historium Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.