Hirdetés

Kritika – Naomi Novik: Elefántcsont birodalom

|

Britannia sárkányait egy látszólag gyógyíthatatlan betegség tizedeli meg. Laurence-re és Temeraire-re hárul a feladat, hogy a messzi Afrikába utazva felkutassák az életmentő gyógyszert, mielőtt Napóleon tudomást szerezne az angolok gyengeségéről.

Hirdetés

 

Laurence és Temeraire alig érnek vissza Britanniába rögtön szörnyű hírekkel kell szembesülniük: majd minden sárkányt megfertőzött egy kór, melyet az orvosok képtelenek gyógyítani. Anglia tehát jóformán védtelen marad, ám erről Napóleon nem tud, s mikor egy francia felderítő sárkány megpróbálja kideríteni a brit sárkányőrjáratok megritkulásának okát Temeraire üldözőbe veszi, balszerencséjükre azonban épp egy karantén-területen érnek földet. Laurence kétségbe esik, hogy sárkánya is elkapta a fertőzést, de az orvosok szerint az Éteri immunis a betegségre. Kiderül ugyanis, hogy még kínai útjuk során Temeraire valószínűleg ugyanezt a betegséget kapta el, de Fokvárosban egy ismeretlen gyógyszer elejét vette a súlyosabb tüneteknek. Laurence-ék útra kelnek hát korábbi sárkányalakulatukkal, hogy megleljék a gyógyszert és segítséget hozzanak Afrika legtávolabbi szegletéből. A több hónapnyi utazás és kutatás sikert hoz: rálelnek egy gombafajra, ami valóban ellenszernek bizonyul, ám míg a sárkányok a gomba hajóra szállítását végzi, addig a reptetőket foglyul ejti és rejtekhelyére cipeli egy bennszülött törzs, ahol több ezer sárkány felügyelete alatt rabságban kell sínylődniük. Királyuknak pedig nem más a terve, mint lerohanni egész Európát, s átvenni az uralmat a kontinens felett. Hogy tervüknek hangot is adjanak elpusztítanak minden gyarmati kikötőt Afrikában. Temeraire és az alakulat többi sárkánya végül megszökteti Laurence-éket, és sietve visszatérnek Angliába a gyógyírrel együtt. Otthon viszont szörnyű hírek fogadják őket – melyek valójában csak azoknak szörnyűek, akik szeretik a sárkányokat -, mert az elfogott és megfertőzött francia felderítősárkányt visszaküldik Franciaországba, hogy elterjessze a kórt, s ezzel végzetesen legyengítsék Napóleont. Laurence és Temeraire válaszút elé érkezik: hagyják az eseményeket a maguk medrében özönleni vagy fogják a gombákat és átrepülnke vele a franciákhoz, hogy megmentsék az ottani sárkánypopulációt. De legyen elég a spoiler-ekből, a történet végének kiderítését az olvasókra bízom…

Kivételesen rövidebbre kell fognom az elemzést, mert az előző részekhez hasonlóan egy hihetetlenül kidolgozott és pompásan összerakott regénnyel van dolgunk. Novik az előző részekhez hasonló koncepciót vezeti tovább: remekül bemutatott helyszínek és személyiségek, izgalmas és fordulatos cselekmény. Megmaradtak a nagy, akár több hónapot is átölelő időbeli ugrások, de aki olvasta a sorozatot, annak ezek már egyáltalán nem zavaróak, sőt, logikusnak is tűnnek, hiszen kimaradnak olyan részek, amelyek untathatnák az olvasót. Negatívumként nem is tudnék mit felhozni, nem csoda hát, hogy az Elefántcsont birodalom már 2007-es megjelenésekor a New York Times bestseller listájának az élén landolt.

 

Ha az előző rész a sorozat „talán legjobbja”, akkor ez eddig biztosan a legjobb!

 

Értékelés:

10/10

 

A kötetért köszönet az Agave Könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.