Hirdetés

Kritika – Naomi Novik: Puskapor és sárkányvér

|

A háború és Napóleon egyre jobban terjeszkedik, Laurence és Temeraire pedig egyre veszélyesebb és véresebb kalandokba keveredik…

Hirdetés

 

A Temeraire-sorozat harmadik részében, a Puskapor és sárkányvérben folytatódnak Laurence-ék kalandjai. Ugyanis még kínai tartózkodásuk alatt fontos üzenetet kapnak: azonnal indulniuk kell Törökország felé, mert Anglia három értékes tojást vásárolt a birodalomtól, s rájuk hárul a feladat, hogy leszállítsák azokat mielőtt még kikelnének.  Útra is kelnek egy titokzatos kísérő, Tharkay társaságában, aki utat mutat nekik a sivatagok és puszták hosszú mérföldjein át. Útjuk során csatlakozik hozzájuk egy csapat vadsárkány, akik megnehezítik a dolgukat, hiszen gyors ütemben, viszonylag lopakodniuk kellene, mert nem tudhatják, hol les rájuk ellenség, de a szervezetlen hordát nehéz karban tartani. Végül a sárkányok leszakadnak tőlük, ők pedig elérik Törökországot ahol szembesülnek a szörnyű hírekkel: az angolok pénze nem érkezett meg, az angol nagykövet pedig halott, így a tojásokat nem vihetik el. Mivel nem szeretnék túl sok dolgot elárulni a történetből, így legyen elég annyi, hogy végül Temeraire-ék meglépnek a tojásokkal, ám az egyik menekülés közben összetörik, így a két megmaradttal az osztrákok felé veszik útjukat. Itt viszont javában dúl a háború, s mivel az angolok által megígért erősítés hetek óta késik őket tartják ott, hogy segítsék a harcokat. Az idejük viszont egyre fogy, hiszen az egyik tojásnak már csupán nyolc hete maradt a kikelésig. A harcokból bőségesen kiveszik a részüket, ám Napóleon ellen még ez is kevés, hiszen a francia császárnak új segítője akadt: az elhunyt Junghszing herceg sárkánya Lien csatlakozik hozzá, ő ugyanis Temeraire-t hibáztatja gazdája haláláért, s felesküdött, hogy bármi áron bosszút áll. A háború pedig rosszul alakul: a franciák szétverik az egyesült szász és porosz seregeket, sőt, az oroszokkal is elbánnak. Laurence-nek és társainak pedig mindenképp vissza kell jutnia Angliába, hiszen időközben letelik a nyolc hét, s az egyik kissárkány előbújik a tojásból…

Elemzés szempontjából nincs nehéz feladatom, hiszen lényegében csak pozitívumokról beszélhetek. A történetet Novik csodálatosan kidolgozta. Még mindig nehezen hiszem el, hogy ennyire képes volt beépíteni a sárkányokat a történelembe. Az országok közti ármánykodások és szervezkedések tökéletesen élethűek. Laurence személyiségén is sikerült fejleszteni, ugyan még midig ragaszkodik a katonai élet szigorú szabályaihoz és normáihoz, de végre nem ez a tulajdonsága kerül előtérbe.

Negatívumként csak két dolgot tudok felhozni: az apróbb korrektori hibákat, ugyanis néhol vannak elütések a szövegben (de ez ugye nem az írónő hibája), illetve azt, hogy az egyes csatajeleneteket hosszabban is ki lehetett volna dolgozni. De ezeket leszámítva teljesen elégedettek lehetünk a Puskapor és sárkányvérrel.

 

Remek könyv, a sorozat eddigi talán legjobbja!

 

Értékelés:

10/10

 

A kötetért köszönet az Agave Könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.