Hirdetés

Kritika – Nemere István: Naponta fogsz meghalni

|

„Áté papnői minden férfit megtanítanak rettegni.”

Hirdetés

Nemere Istvánt az egyik legtermékenyebb és legolvasottabb magyar íróként tartják számon. Az Áté papnői-sorozat első kötetével egy új műfajt közelített meg: „a hazai vadkapitalizmus egy bizarr kísérőjelenségét”.

A történet középpontjában Sándor Géza, a korábban sikeres építőipari vállalkozó áll. A cselekmény két idősíkban fut: az egyik a jelen, ahol Sándor börtönben töltött napjainak és lelki vívódásainak lehetünk szemtanúi, míg a másik a múlt, ahol megtudhatjuk miként ment tönkre a milliomos és felkapott vállalkozó. Történt ugyanis, hogy Gézáéknál a családi idill az idő előrehaladtával egyre csak romlott: rengeteg időt töltött az irodában, ami tönkretette kapcsolatát a feleségével, Fruzsinával, s ez addig fajult, hogy a férfi egy másik nő karjaiba menekült a nejétől elszenvedett folyamatos megaláztatások elől. Egy vita folytán azonban kibukik a megcsalás története, s Fruzsina megesküszik: tönkreteszi férjét, s elveszi mindenét. Összefog három barátnőjével, s Áté (a görög mitológiában társaival együtt a rontás, a káröröm, a törvénysértés ámítás és csalás istennői) papnőinek nevezve magukat szövetséget alkotnak, s nekilátnak, hogy szép sorjában „kiiktassák” egymás hűtlenkedő, milliomos férjeit. A sort természetesen Sándor Gézával kezdik, így gyanúsítják meg a szerencsétlen embert pedofíliával, sikkasztással és egyéb válogatott bűnökkel…

Maga a cselekmény egészen jól felépített, ám számomra a könyv közel fele kissé unalmasnak hat. Az író talán túl sokat húzta az időt a „papnők” megbeszéléseivel, ami egyébként élőbbé és hihetőbbé tenné a történetet, de jelen esetben átestünk a ló túloldalára. Géza „múltbeli” elmélkedései is erőltetettnek hatnak helyenként, néha az az érzése támad az embernek, mintha főhősünk túl sokat gondolkodna, s ezzel a regény veszít a krimikre jellemző üteméből. Ezzel ellentétben viszont kifejezetten frappáns, ahogyan Fruzsina és barátnői végrehajtják a nehezen összerakott terveiket és szépen óvatosan megsemmisítik Sándor urat, aki semmit sem tud a történtekről, s csupán a börtönben áll össze a fejében a történet. A kötet vége viszont igazán ütősre sikerült, becsatlakozik ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda is és a két nyomozó, Rumba Viktor és Szekeres Dorina mesteri fordulatokon át tisztázzák Gézát. Mivel egy sorozat első részéről van szó, így nem meglepő a jelenség, de mégis hatásos, hogy a regény végén Áté papnői nem nyerik el méltó büntetésüket, sőt, még egy nem várt segítőtársra is akadnak…

 

Egy izgalmasnak ígérkező krimi kicsit lomha tálalásban.

 

Értékelés:

7/10

 

A kötetért köszönet az Atlantic Press Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.