Hirdetés

Kritika – Orbán János Dénes: Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek

|

De most tényleg… lehet ehhez a könyvhöz bármit hozzáfűzni?

Hirdetés

Lehet bizony! Egy dolog igen hamar bizonyossá válik: ehhez a kötethez kell egy idegi- és lelkiállapot. Több mint egy tucat történetet kapunk Orbán János Dénestől, s megtudhatjuk, hogyan tett rendet Micimackó a Százholdas Pagony… helyett a Gölöncséri Pagonyban, miféle lények élnek Erdélyben, hogyan verte át Rapsonné az ördögöt, miként lett egy gazdának igen… khmm, érdekes termése kukorica helyett, miféle „erősségekkel” rendelkeztek a magyar irodalom nagyjai, de Jessica Alba sem kerülheti el az író pajzán munkásságát. A kis herceg is megkapja a magáét, a magyar népmesék hősei pedig bitang szerszámukkal igen hamar rendet tesznek a világban.

Nos, nem egy könnyű olvasmány, de az biztos, hogy hihetetlenül szórakoztató – ha az ember kapható az efféle pajzán, s néhol fekete humorra, de legalábbis megérti és el tudja fogadni ezeket. A fülszöveg szerint egyetlen olvasó sem marad ép idegrendszerű a könyv végére. Az én állapotomra a kötet ugyan nem volt ilyen hatással (amit így utólag talán nem biztos, hogy biztató jelnek kellene vennem), de kétségtelenül nagy élmény minden egyes lapja. Azt hiszem, manapság szükség is van az ilyen kötetekre a sok „megmondó” könyv mellett. Van az úgy, hogy az ember agya letilt valahol félúton a hétköznapi rutin és a negyvenedik munkahelyi „Van egy kis gond!” között. A nap végére pedig már nincs sem kedv, sem pedig erő például egy fordulatos krimi, egy epikus sci-fi vagy éppen egy lelki mélységekbe hatoló kortárs mű elolvasásához. Valljuk be őszintén, előfordul az ilyesmi. Ekkor azonban pofán vág minket például az Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek, ami nem azt várja tőlünk, hogy megfejtsük az élet értelmét vagy hogy érzelmeink az öröm és a bánat közötti elnyűhetetlen skálán száguldozzanak hullámvasút módjára. Nem, ez a kötet igazán csak egy dolgot sugall: „Szórakozz, ember!”. Na jó, azért például a kisherceget érintő rész valójában elgondolkodtató, de a kötet igazi ereje abban rejlik, hogy elsősorban a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt. Nagyon bejött!

 

A kötetért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.