Hirdetés

Kritika – R. A. Salvatore: Kantáta

|

Elszabadul egy pusztító átok, s csupán egy fiatal pap szállhat szembe a káosz hatalmával. De vajon sikerül-e neki?

Hirdetés

 

R. A. Salvatore Kantáta című kötete 1991-ben látta meg a napvilágot a Pap-ciklus első részeként, ám a Delta Vision Kft. jóvoltából most újra a kezünkbe vehetjük.

A történet a Forgotten Realms világában játszódik, azon belül is az Épülés Könyvtárában. Aballister Bonaduce, a sötét mágus ördögöcskéjével Druzil-lal együtt egy pusztító káoszátok létrehozásán fáradozik a Háromság Kastélyában, ami romlásba taszíthatja akár az egész világot. Miután az utolsó összetevőt is beszerzik az átok elkészül, ám csak oldottan juttatható a levegőbe. Erre a feladatra hosszú huzavona után Barjin-t a sötét papot választják ki, aki első célpontjának az Épülés Könyvtárát, a tudás és a jó székhelyét választja. Mindeközben a Könyvtárban papok és tanulni vágyók élik mindennapjaikat. Közéjük tartozik Cadderly is, aki még kisgyermek korában került az intézménybe, s hihetetlen intelligenciájával hamar hírnévre tett szert. Egy véletlen folytán azonban éppen ő az, aki segít Barjin-nak elszabadítani az átkot – hiszen ehhez egy teljesen tiszta emberre van szükség -, s ezzel kezdetét veszi a Leghalálosabb Borzalom. Mindenki megszállottá válik, saját testi épségét nem kímélve, s Cadderly-re hárul a feladat, hogy megálljt parancsoljon a szörnyűségeknek, mielőtt túl késő lenne. Ráadásul a gonosz Barjin nekromanciai ismereteinek segítségével számos élőholtat idéz meg, melyek ellepik a katakombákat…

Most pedig elemezzük egy kicsit a művet. A történet alaposan kidolgozott, a szereplők pedig igazán élethűek. Salvatore hihetetlen érzékkel mutatta be a Könyvtárban eluralkodott káoszt, s a vallások eltorzulását az átoknak köszönhetően. Cadderly karaktere remekül megformált, de természetesen a többi karakterre sem lehet panasz. De…

… az igazán nagy buktatója ennek a kiadásnak az a rengeteg hiba, amelyet a korrektor és talán a tördelő elkövetett. Sok helyen akadnak elütések, felesleges vagy hiányzó karakterek. Helyenként a párbeszédek közötti összekötő szövegek olyan különösen lettek tördelve, hogy az ember csak kétszeri nekifutás után jön rá: ez a mondat nem is a beszélgetések részét képezi. A legdurvább hiba azonban, hogy néhány mondatban összekuszálódtak a szavak, ami teljes érthetetlenséget eredményez. Előfordult, többször is át kellet olvasnom egy-egy mondatot ahhoz, hogy megértsem a tartalmát.

 

Egy remek történet remek tálalásban, amit sajnos elrontottak a felesleges technikai hibák.

 

Értékelés:

7/10

 

A kötet előrendelhető a Libri Könyváruház honlapján ezen a linken, nekik külön köszönet érte!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.