Hirdetés

Kritika – Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

|

Ransom Riggs könyvének nem csak a címe különleges: Vándorsólyom kisasszony és az ő gyermekei nem mindennapi történettel örvendeztetik meg az olvasót.

Hirdetés

Valahol Wales-ben van egy kis ködös, elfedett sziget, amely valaha a csodák birodalma volt. Vándorsólyom kisasszony, egy bölcs madár élt ott, aki megannyi különleges gyermeknek adott otthont. Volt egy kislány, aki levitálni tudott, egy hihetetlenül erős testvérpár, egy fiú, akinek méhek éltek a gyomrában, és így tovább... Legalábbis, Jacobnak mindig így mesélt szeretett nagyapja arról a gyermekotthonról, ahová annak idején a II. világháború idején menekült. A kis Jacob áhítattal hallgatta a hihetetlen történeteket, de ahogy elkezdett felnőni, lassan már nem hitte el ezeket a meséket.

 

Jacob tinédzser lett, nagyapja pedig öreg és beteg. A fiú már csaknem elfeledte a régi történeteket, mikor egy borzalmas tragédia újra felidézi benne a különleges meséket, és elgondolkodtatja: vajon igazak voltak? Jacob úgy dönt, hogy megkeresi nagyapja gyermekkorának színhelyét, csakhogy meggyőződjön a valóság és a rémálmok közötti határokról. A szigeten azonban, a régi gyermekotthon romjainál válaszok helyett csak újabb titkokat talál. Mi történt a ház régi lakóival? Tényleg olyan különlegesek voltak, ahogy azt a nagyapa mesélte? Vagy talán még mindig itt vannak, csak alaposan elrejtőztek? Jacob hamarosan egy olyan világba csöppen, ami álmait és rémálmait is valóra válthatja.

 

Ransom Riggs regénye mesteri módon kalauzolja el az olvasót egy kettős hangulatú világba, amely az önfeledt gyermekkor szépségeit elegyíti a valóra vált félelmek riasztó képzetével. Egy olyan különleges utazásnak lehetünk a részesei, ami garantáltan elvarázsol minket a maga hátborzongató, kalandos és fordulatos történetével. Egy sor sem unalmas, és szinte lehetetlen letenni. A könyvet remekül illusztrálják azok a gondosan összeválogatott, régi, fekete-fehér fényképfelvételek, melyeknek bár önmagukban is biztosan megvan a saját története, de Riggs a lehető leghitelesebb módon kapcsolta őket a regényhez. A fényképek – azon kívül, segítségükkel még jobban beleélhetjük magunkat a történetbe – szerintem az elmúlt év egyik legigényesebb könyvévé is varázsolják a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit.

 

Mindenkinek ajánlom. Komolyan, mindenkinek, kivétel nélkül – még azoknak is, akik nem különösebben rajonganak ezért a műfajért. Ezzel a könyvvel majd megszeretik.

 

10/10

 

A könyvért köszönet a Kossuth Kiadónak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.