Hirdetés

Kritika - Rebecca James: Gyönyörű bajkeverő

|

Rebecca James regényében főszereplőnk, Katherine egy életre megtanulja, milyen határtalan tud lenni az emberi gonoszság...

Hirdetés

 

Katherine fájdalmas titkokat őriz. Húgát, a kiemelkedő zenei tehetséggel megáldott Rachel-t brutálisan meggyilkolták, és ha még ez nem lenne elég, a helyi média ízekre szedte a családját, és felháborító hazugságokat írtak róluk a minél nagyobb szenzáció érdekében. Katherine nem bírt tovább így élni, ezért nevet változtatott és egy másik városba költözött.

 

Az új helyen megpróbál láthatatlan és jelentéttelen maradni, épp ezért nagy csodálkozással fogadja, mikor a gyönyörű és népszerű Alice barátkozni kezd vele. Alice minden tekintetben tökéletesnek látszik: nagyon szép, energikus, vidám, és lehetetlen unatkozni mellette. Katherine örül ennek a barátságnak, és hamarosan minden titkát megosztja a lánnyal. Ahogy azonban telnek a hónapok, Alice-nak egyre több negatív, sőt ijesztő tulajdonságára derül fény. Alice senkire nincs tekintettel, gonosz és aljas dolgokat művel azokkal az emberekkel, akiket állítólag szeret. Katherine eleinte vakon megbocsájt mindent barátnőjének, de egy idő után már nem tudja elfelejteni Alice tetteit, és véget vet a barátságnak. Alice viszont nem az a fajta ember, aki csak úgy hagyja magát lapátra tenni – bosszúja pedig mindent tönkretehet, ami csak fontos Katherine-nek.

 

Rebecca James könyve egy rendkívül olvasmányos regény, amely a hétköznapi események között rejti el a baljós jeleket és sorscsapások okozta fájdalmat. Könnyű beleélni magunkat a szereplők helyzetébe és lelkiállapotába, az előrevetített további tragédiákra várva pedig remekül fokozza a feszültséget az írónő. A cím és a borító szerintem nem lett valami találó – bár nem egy szépirodalmi remekműről van szó, mégis mindkettő komolytalan a történethez, és kissé divatos limonádé-jelleget kölcsönöz neki. Ha viszont megfogadjuk a mondást, miszerint ne ítélj könyvet a borítója alapján, kellemes csalódásban lehet részünk a Gyönyörű bajkeverőt olvasva.

 

Zavaró tényező, hogy a történet kb. háromnegyedéig három különböző időben mesél a főszereplőnk. Adott a jelen Katherine-je, aki egyedül neveli kislányát, a múlté, aki Alice bűvkörében él, és még távolabbra tekintve a Rachel-tragádia részleteit ismerteti meg velünk főszereplőnk. Ez a hármas történetmesélés egy kicsit zavarossá teszi a regényt, legalábbis addig mindenképp, amíg elég információval nem rendelkezünk ahhoz, hogy tudjuk, melyik fejezetben éppen melyik időben járunk.

 

Összességében egy kellemes, könnyen olvasható regényről van szó – de csak olyanoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak feltétlenül a tökéletes happy end-hez.

 

7/10

 

A könyvért köszönet a Líra Könyveknek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.