Hirdetés

Kritika - Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

|

„ A Halál kék láng, mely a holtak fölött táncol.”

Hirdetés

 

Ha valaki Robert E. Howard nevét emlegeti, a fantasy rajongóknak akaratlanul is Conan, a barbár alakja idéződik fel elméje egy eldugott szegletében. Pedig nem a hatalmas erővel bíró kimmériai karakterét alkotta meg először. Mindössze harminc évet élt, de ezen idő alatt óriási nyomot hagyott a fantasy irodalomban.

Mint írtam, nem Conan volt az első hős, aki kipattant Howard koponyájából. Az 1923-ban alapított Weird Tales című fantasy és horror magazin lapjain jelentek meg először Solomon Kane történetei. A címszereplő kötetben ezen írások legjobbjai kapnak helyet, izgalmas élményt nyújtva az olvasóknak. A Solomon Kane történetei kötetben található írások nem kapcsolódnak egymáshoz történetileg. Egyetlen hasonlóság köztük a főhős személye.

Kane üldözi a gonoszt. Isten bosszúálló eszközének hiszi magát, akinek az a feladata, hogy megvédje az ártatlanokat, elpusztítsa a különféle démoni fajzatokat, legyenek azok kalózok, gyilkosok vagy kegyetlen rituálékat űző négerek. Élete vándorlásból áll. Ha kell akár több évig is kitartóan üldözi a romlott lelkeket. Howard eképp jellemzi Kane-t: „…egy puritán és egy lovag különös keveréke volt, egy kicsit olyan, mint a régi filozófusok, egy kicsit olyan, mint a pogányok, bár ezutóbbi kijelentést hevesen kikérte volna magának. Lovag volt, aki egy fanatikus komor, egyszerű ruháját hordta. A lelkében valamiféle tűz lobogott, ami arra ösztönözte, hogy irtsa a rosszat, védje a gyengéket, bosszulja meg a jók, az igazság és a törvény ellen elkövetett bűntetteket. Nyughatatlan volt, akár a szél, mégis akadt valami, amihez kötötte magát: hű maradt az igazságról és a törvényről kialakított ideáljaihoz.”
Howard történetei mind a mai napig ámulatba ejtik a fantasy rajongók többséget, még akkor is, ha néhány húzása bugyutának tűnik. Írásainak a fő erőssége a hangulat, amely iszonyatos erővel szippantja be az embert. Látszik, hogy sokat tanult nagy kortársától H. P. Lovecrafttól.
A történetek közül leginkább a terjedelmesebb írások nyerték el a tetszésemet, mert ezekben hatalmas élvezettel és odaadással mesél.

Mindent összevetve egy kiváló válogatást olvastam, amely nem annyira a történettel, mint inkább a hangulattal csábított el. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedvelte Conan, valamint Howard kortársainak írásait.

Értékelés: 9/10

A kötetben található történeteket Szántai Zsolt fordította. Maga a könyv 2008-ban jelent meg. Egy évvel később megjelent a Solomon Kane című film, amely afféle előtörténetnek tekinthető. A címszereplő könyv megrendelhető erre a linkre kattintva a Libritől. Nekik hálás köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.