Hirdetés

Kritika - Robert Yugovich: Olja

|

„A szexipar igazi arca” felirat szerepel a borítón. A találó szöveg amellett, hogy figyelemfelkeltő, kifejezi a könyv tartalmának lényegét is.

Hirdetés

A Robert Yugovich álnéven alkotó író nem tartozik a hétköznapi értelemben vett publikálók közé. Az úriember jelenleg is Magyarország egyik börtönében tölti többéves büntetését. Az egykori maffiózó saját bevallása szerint az írás egy új élet lehetősége, valamint bizonyos mértékig vezeklés is korábbi bűneiért. Ennek fejében a nyereséget a Végső Vár Alapítványnak (hátrányos helyzetű és beteg gyermekek, nagycsaládosok, időskorúak, létminimum alatt élők segítése) ajánlotta fel.
Yugovichnak nem ez az első regénye. Korábban már megjelentek Az őszinteség jutalma és a Narkománia című könyvei is, amik viszonylag nagy sikert értek el. Az Olja című kötetében a szexipar valódi arcát hivatott bemutatni.
Már ez elején le kell írnom, hogy az Olja nem az írói stílussal fogja magával ragadni az olvasót, hanem a történet hitelességével. Sajnálatos módon a főszereplő hányattatásai nagyon is elképzelhetőek, nagyon sok Olja-féle életutat találhatunk Európa különböző országaiban.
A történet Moldovában, az egykori Szovjetunió egyik legszegényebb országában veszi kezdetét. Azon belül is a legnyomorúságosabb területen él Olja és a családja. Az emberek már hozzászoktak a nyomorhoz. Más életet el sem tudnak képzelni az idősebbek, csupán a fiatalok számára suttog reményteljes ígéreteket az egyház, amiben az emberek jobban bíznak, mint saját gyermekükben. Olja más, mint a korabeli gyerekek. Külsőleg is, és felfogásban is eltér a többiektől. Úgy gondolja, hogy ha erősen tanul, akkor családjával új életet kezdhet. Ezért is örül roppantul annak, amikor a helyi pap felajánlja, hogy a városban folytathatja tanulmányait, és később akár orvos is lehet belőle. Azonban Isten szolgája kihasználja a lány naivságát és, mint előtte oly sokakat, Olját is eladja, hogy később testével keresse a kenyerét. Az alig tizenöt éves lányt megerőszakolják, és gyakorlatilag bedobják a mélyvízbe. Különféle szolgáltatásokat kell nyújtania a jól fizető vendégeknek. Menekülni nem tud, csupán „munkatársai” adnak némi vigaszt neki. Ahogy telik az idő, Olja hozzászokik az új életmódhoz és megtanulja, hogy adottságaival sok pénzt kereshet, és ebből a pénzből kimentheti családját a mélyszegénységből. Azonban semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, ugyanis Olja „főnökei” folyamatosan cserélődnek és a lány a luxus prostik közel sem élvezetes életétől, a kirakatokban való strihelésig megtapasztalja a szexipar igazi arcait...

Mint korábban is említettem, a szerző egykor tagja volt a maffiának. Talán ezért is kaphatunk teljesen valós és hihető történetet.
Magát a könyvet 18 éven aluliaknak nem ajánlanám. Gyakoriak a pornográf részek a szövegben, ami nem szórakoztató jellegű, csupán a nyers valóságot írja le, ahogy azt a téma igényli. Bevallom őszintén, hogy eleinte kicsit soknak tűnt a má-már naturalista ábrázolás, de ahogy haladtam előre a történetben egyre jobban hozzászoktam.
A könyvben művészi érték gyakorlatilag nincs, mivel egy tényregényről beszélünk. Olvasás közben ezért is volt olyan érzésem, mintha egy dokumentációt olvasnék, amihez hozzáadtak egy hangyányi tölteléket.
A legnagyobb negatívum számomra az események zsúfoltsága. Gyakorlatilag végig pörög a cselekmény, üresjárat nincs, sehol egy nyugisabb rész, ami néha bizony elfért volna. De ezt betudhatjuk annak, hogy a tényregények nem a művészi jegyekre építenek.

Mindent összevetve egy remek könyvet olvastam, ami erősen elgondolkodtatott. A történet hitelessége és az erős hangulat magával ragadott a hibák ellenére is.

8/10

A kötetért hálás köszönet az Atlantic Press Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.