Hirdetés

Kritika – Rozsnyai János: A táltos keresztje

|

Az idei könyvhéten jelent meg Rosznyai János, részemről izgatottan várt regénye. Nézzük, milyen lett a végeredmény!

Hirdetés

Köztudott a blog olvasóinak körében, hogy jómagam rajongok a történelmi témájú regényekért. Ezért vártam izgatottan a címszereplő kötetet, továbbá azért is, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy fel tudja-e venni a versenyt az utóbbi évben megjelent erős történelmi regényekkel (Non nobis, Domine, Nemtelen nemesek, Akkon-sorozat).
Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, minden kétségem tovaszállt és már az első oldalak után biztos voltam abban, hogy ez a mű oszlopos tagja lesz a kiemelkedő történelmi regényeknek.

Az alaptörténet nem túl bonyolult. A Makó úr által uralt vidéken él Ketel, aki az uraságnál szolgál várjobbágyként. Testi ereje miatt adóbehajtóként veszik hasznát. Egy alkalommal Ketel súlyos bűnt követ el, megbecsteleníti a fiatal lányt, Kalárist és megöli annak apját.
Ketel vezeklésként elindul a Szentföldre, hogy bűnbocsánatot nyerjen az Úrtól súlyos vétkeiért.
Az úton találkozik két különös társsal, Bölénnyel és Vadásszal, akik védelmükbe veszik az ifjút, és együtt folytatják kalandokkal teli útjukat a Szentföldre.

A három karakter három különböző szempontból látja a dolgokat. Köszönhető ez annak, hogy hármójuk hite eltérő. Akad köztük, aki az ősi vallást gyakorolja, Babbához és Tengrihez fohászkodik, de van hithű katolikus is. Ebből a szempontból Ketel figurája a legérdekesebb, akiben keverednek a vallási nézetek. Az Úrhoz imádkozik bocsánatért, de „pogány” szokásai is megmutatkoznak.

Az igazat megvallva emiatt is tartottam a könyvtől. Féltem, hogy egy vallási nézetekkel és filozófiai kirohanásoktól hemzsegő regényt kapok. Szerencsére óriásit tévedtem, hiszen egy lendületes, ízes stílusban megírt kötetet lapozhattam végig. A különféle vallási nézetek összehasonlítása végül az egyik legnagyobb erőssége lett a könyvnek, legalábbis az én véleményem szerint. Hiszen izgalmas, olvasmányos formában történik, a határvonalakon belül maradva.

Mindent összevetve egy minden tekintetben zseniális regényt kaptunk, ami újabb bizonyítékot ad arra, hogy igenis vannak még tehetséges írók kicsiny hazánkban.

A kötetért köszönet illeti az Atlantic Press Kiadót!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.