Hirdetés

Kritika – Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth

|

Egy érdekes és szórakoztató mű napjank egyik legfelkapottabb és legtehetségesebb színészének életéről.

Hirdetés

Kritikát írni talán egy életrajzi könyről a legnehezebb. Jogosan merül fel a kérdés az emberben, hogy vajon mi bírálnivaló lehet egy adott ember életében, illetve annak leírásában. Igazából ezekben semmi, viszont a kötet írója által összegyűjtött anyagok feldolgozásán annál inkább találhaók kielemezendő részletek. Sandro Monetti-nek nem ez az első ilyen könyve, korábban a szintén színész Mickey Rourke-ről (Sin City, A pankrátor,Vasember 2) írt, s a kötetet mind a kritikusok, mind az olvasók nagy lelkesedéssel fogadták. A brit Monetti korábban dolgozott a BBC-nek, a Sky TV-nek és tagja a BAFTA-nak is. Az elmúlt két évtizedben szinte testközelből figyelhette Colin Firth munkásságát és rengetegszer készített vele interjút.

A regény segítségével megismerhetjük Firth költözésekkel és kirekesztésekkel teli gyermekkorát,  s megtudhatjuk, hogyan is lett a színészi pálya szerelmese. Az író bevezet minket a címszereplő életébe: külső emberek és szakértők közreműködésével részletes képet kapunk Firth személyéről, s humoros történetekkel is találkozhatunk, amelyek szintén emelik a kötet remek hangulatát. No és persze abban is segítenek, hogy ne csupán a színészt, hanem a magánembert és az apát is megismerjük  az Oscar-díjas művész személyében. Ugyanakor egy megállókban bővelkedő utazás is vár az olvasóra, hiszen Colin teljes pályáját bejárjuk, megismerkedünk élete fontosabb és döntő szerepeivel, de bemutatoznak indazon személyek is, akik legnagyobb hatást gyakorolták rá élete során. A könyv végén pedig egy filmográfiát találunk, ami nagy segítséget nyújt filmjeinek, szerepeinek áttekintésében.

Direkt nem árulok el sem többet, sem pedig pontos részleteket a könyvből, hiszen az aprólékosabb  bemutatás azt eredményezné, hogy elregélem a tartalom egy jelentős részét,így elvéve a kötet varázsát. A mű hangulata magával ragadó, főképp ha mondjuk egy Colin Firth-rajongó kezébe kerül, hiszen ki ne szeretne betekinteni kedvenc színésze életébe? Rengeteg érdekes és mulattató dolgot megtudhatunk a művészrő,l szinte elönti az olvasót a temérdek információ, amelyek mégis könnyen emészthetőek és nem fekszik meg a gyomrot. Az egyetlen igazán zavaró tényező az, hogy helyenként egy fejezeten belül feleslegesen ugrálunk az időben, ami egy picit megzavarhatja az olvasót, ám szerencsére hamar visszakerülünka vezető időskra és minden megy tovább a maga útján.

 

Egy remekül kidolgozott életrajzi mű napjaink egyik legtehetségesebb színészének főszereplésével.

 

Értékelés:

8/10

 

A kötetért köszönet a Líra könyveknek!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.