Hirdetés

Kritika – Stieg Larsson: A tetovált lány

|

Tarts Mikael Blomvkist-tal és Lisbeth Salander-rel rejtélyek, eltűnt személyek és a legmegátalkodottabb bűnözők nyomában – és ismerd meg az egyik legolvasottabb svéd szerző már kultikussá vált regényét!

Hirdetés

Mikael Blomvkist elköveti az újságírók legnagyobb hibáját: ellenőrizetlen információkkal dolgozik. Elővigyázatlanságát rágalmazás vádjával és három hónap szabadságvesztéssel jutalmazza a svéd bíróság. Mikael folyóirata, a Millennium lassan a csőd felé halad – ezt a pusztulást pedig mind a férfi, mind pedig kolléganője és szeretője, Erika is kénytelen végignézni. Mielőtt azonban Mikael végleg lemondana mindenről, rejtélyes meghívást kap az idős iparmágnás, Henrik Vanger otthonába. Az öregúr egy teljes évre munkát kíván adni Mikaelnek, ráadásul hatalmas honoráriummal. Az újságírónak azt kellene kinyomoznia, hogy mi történt Vanger eltűnt unokahúgával, Harriettel – csakhogy a kislánynak már évtizedek óta nyoma veszett. Mikael nem akarja elvállalni a lehetetlen megbízatást, de Henrik azt ígéri neki, hogy cserébe olyan információk birtokába juttatja, amivel a Millennium azonnal visszaszerezné a hitelességét – így már nem is kérdés, hogy belevágjon-e a munkába.

Amíg Blomvkist a Millennium és saját sorsa miatt aggódik, egy stockholmi lány alaposan körbeszaglászik körülötte. Az introvertált és antiszociális Lisbeth Salander kétség kívül az egyik legjobb kutató, akit a hátán hordott a föld. Senki nem nézné ki a csontsovány, tetovált, piercinges és rendkívül szótlan lányból, hogy játszi könnyedséggel hatol be akárkinek a számítógépébe és ás elő olyan információkat, melyekről még maga a célszemély is elfeledkezett. Lisbeth tudását egy biztonságtechnikai cégnél kamatoztatja, ott is az átvilágítási osztályon – így munkája egyben a kedvenc hobbija is: mások titkainak kifürkészése. A tetovált lány egy nap igazán különleges feladatot kap – neki kell jelentést írnia Mikael Blomvkistről, mielőtt az belekezdene a Harriett-rejtély felderítésébe. Lisbeth azonban nem az a fajta, aki a munka elvégeztével csak úgy elenged egy ügyet, ha az felkeltette az érdeklődését.

Stieg Larsson – bár nem élhette meg a Millennium-trilógia kiadását – vitathatatlanul bekerült a halhatatlan szerzők közé. Lisbeth és Mikael külön szálon induló, majd egybefonódó története hol kegyetlen, hol korrupt, hol pedig lélektani elemekkel tartja fogva az olvasót. A közel hatszáz oldalas regénynek talán csak egy hibáját tudnám felemlegetni: Lisbeth oldalán nagyon sokáig sokkal érdekesebb történettel ismerkedhetünk meg. Amíg Mikael egy darabig nem sok mindent csinál azon kívül, hogy unatkozik, addig Lisbeth már – problémás természetének és információfüggőségének köszönhetően – jóval több érdekes és borzasztó adatot gyűjt, mint az újságíró. Persze, minden csak akkor lesz igazi, mikor már nem egymás mellett, hanem együtt dolgoznak.

Larsson összetéveszthetetlen karakterekkel, minden képzeletet felülmúló gazemberekkel és szövevényes rejtélyekkel dolgozik. Nyúlszívűeknek, cérnaidegzetűeknek nem ajánlott – a megdöbbentő krimikért rajongóknak  már annál inkább.

 

Értékelés: 10/10

A könyv a Librinél megvásárolható, köszönet érte!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.