Hirdetés

Kritika – Susanna Clarke: A Hollókirály

|

Hallottál már Susanna Clarke Hollókirályáról? Nem? Pedig sokan a felnőtteknek szóló Harry Potternek tartják. Járjunk hát utána együtt, hogy mi igaz ebből.

Hirdetés

A Hollókirály nem épp a legfrissebb megjelenésű könyvek közé tartozik. A könyv eredetije még 2004-ben látott napvilágot elég nagy hype közepette Jonathan Strange & Mr Norrell címen. Magyar nyelven 2006-ban jelent meg A Hollókirály címen az Agave kiadó gondozásában. Az, hogy hozzánk csak most jutott el, csak azért van, mert ismét kiadták egy új borítóval.

Hirdetés

Megjelenése idején sokan úgy tartották, hogy a könyv tulajdonképpen egy felnőtteknek szóló Harry Potter. A történet persze számos dologban eltér, gyakorlatilag a mágián kívül sok hasonlóságot nem is tudnánk felfedezni. Ehhez képest eléggé elterjedt ez az összehasonlítás.

A könyv egy alternatív történelemben játszódik, ahol minden egyes nagyobb esemény pontosan ugyanabban a sorrendben történik, ahogyan azt történelemkönyvekből ismerhetjük. Az egyetlen különbség csupán az, hogy ebben a világban a mágia a mindennapok része.

Történetünk helyszíne Anglia. Nagyban zajlik a Franciák elleni háború, aminek a végeredménye gyakorlatilag kiszámíthatatlan. A mágia az angol hétköznapokból közel 300 éve eltűnt, a mágusok mára csupán régi könyveket keresgélő, magukat tudósnak tartó alakok, akik hírből sem ismerik az általuk oly nagyra becsült mágia gyakorlati alkalmazását. Egy nap azonban felbukkan Mr. Norrell, aki azt állítja magáról, hogy gyakorolja a mágiát, sőt ezen állítását egy egészen elképesztő varázslattal bizonyítja is. Mint ahogy az kiderül, Mr. Norrell nem kifejezetten társasági ember, viszont a célja nemes, hiszen nem kisebb, mint hogy visszahozza Anglia földjére a mágiát, tudásával hasznosan segítse a Franciák elleni háborút. Ezen önzetlen cél érdekében Londonba költözik, ahol összeismerkedik a fiatal Jonathan Strange-dzsel, aki szintén a nem túl népes gyakorló mágusok táborát gyarapítja. Az ifjú varázsló azonban veszélyes területekre téved a mágia birodalmában, ezért Norrellel való barátsága pengeélen táncol…

A Hollókirály valami egészen különleges élményt nyújt. A maga nyolcszáz oldalas vastagságával, a komotós ámde közel sem unalmas és vontatott tempójával olyan szórakozást biztosít, amilyet csak ritkán lát az ember.

A stílusa leginkább egy Jane Austen regényhez hasonlít, és meg kell valljam, hogy rendkívül jól áll neki. A szereplők remekül vannak ábrázolva, persze a fő hangsúly a Norrell és Strange pároson van, de a mellékszereplők jelleme is több mint elégséges módon van kidolgozva. Élvezet minden oldalát olvasni a könyvnek.

Külön érdekesség, hogy 2015-ben egy hétrészes minisorozat is készült a könyvből a BBC jóvoltából. A főbb szerepekben Eddi Marsan (Norrell), Bertie Carvel (Strange), Marc Warren ("bogáncspihe hajú úr").

A könyv teljes egészében fantasztikus, gyakorlatilag nem tudok egyetlen negatívumot sem említeni vele kapcsolatban. Bátran ajánlom mindenkinek, hiszen valóban az elmúlt évek legjobb fantasyjáról van szó.

A kötetért köszönet illeti az Agave Kiadót!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.