Hirdetés

Kritika – Suzanne Collins: Az éhezők viadala

|

Kedves tévénézők! Következő műsorunk az Éhezők Viadala, a legkegyetlenebb és legizgalmasabb valóságshow, amit valaha kamerák rögzítettek…

Hirdetés


 

Egy diktatórikus országban minden évben válogatott tizenévesek egy csoportját arra kényszerítik, hogy életre-halálra megvívjanak egymással egy természetes vagy mesterséges arénában. A kegyetlen játék célja, hogy gyengítsék az emberek összetartását és elvegyék a kedvüket a lázadástól. Eddig akár a Battle Royale is lehetne…

Pedig nem az. A kiindulópont ugyanaz Suzanne Collins és Takami Kósun világhírű regényében is – de ne gondolja senki, hogy Collins egyszerűen csak lemásolta a japán kultuszkönyvet. A kísértetiesen hasonló alapszituációnál (és talán a végkifejlet egy részénél) ki is merül a hasonlóságok tárháza. Collins nagyszerűen aknázta ki a témában rejlő lehetőségeket és egy naturalista eszközöktől sem mentes, egyszerre megdöbbentő és szórakoztató ifjúsági regényt adott az olvasók kezébe (még ha ezt nem is igazán gondolnánk a Nickelodeonos gyerekműsor-készítő múltja alapján).

A távoli jövőben, egy észak-amerikai diktatúrában tizenkét éhező körzet robotolása tartja el a kiváltságosok maroknyi csoportját, a Kapitólium elkényeztetett lakóit. A körzetiek egyszer megpróbáltak fellázadni a rabszolgamunka ellen, de csúfos vereséget szenvedtek az elképesztő technikai fölénnyel rendelkező elnyomóiktól. A forradalom vérbe fojtása után a Kapitólium büntetésből minden évben megrendezi az éhezők viadalát: ezen a kegyetlen versenyen minden körzetből kisorsolnak egy-egy 12 és 18 év közötti lányt és fiút, majd a gyerekeket egymás legyilkolására kényszerítik a tévékamerák kereszttüzében. A viadalról készült közvetítéseket mindenkinek kötelező néznie – míg a kapitóliumiak csak egy különösen érdekes valóságshownak fogják fel az egészet, addig a körzetiek kénytelenek végignézni gyermekeik borzasztó haláltusáját.

Katniss, az édesanyjáról és húgáról illegális vadászatokból gondoskodó 16 éves lány a kisorsolt testvére helyett ajánlja fel magát a viadali részvételre. „Párjául” a helyi pék fiát, a csendes és jólelkű Peetát választják. A két fiatal egyszerre barátként és ellenségként indul a viadalra; bármennyire is szeretnék, nem bízhatnak egymásban - hiszen csak egy túlélő lehet. Katniss mindent meg akar tenni a győzelemért, közben pedig belecsöppen a taktikázás és a támogatószerzés színpadias útvesztőibe. Egyszerre kell színészkednie, bátornak és figyelmesnek lennie, megkeményítenie a szívét és kivetkőznie önmagából a túlélésért. A kérdés csak az, hogy meddig mehet el? Mennyi megjátszást, vért és brutalitást tud elviselni? Eltűnhet vagy előjöhet-e a bizalma egy varázsütésre? Minderre választ kaphatunk a regény végére, miközben végigizguljuk és szörnyülködjük a viadalt az első gyilkosságtól az utolsó aljas játékszabályig.

Suzanne Collins regénye rendkívüli olvasmányélményt ad, miközben egy kegyetlen sorsú és bátor lány szemén keresztül nézve felvázol nekünk egy részletesen kidolgozott és riasztó világot. Egy szóval tudnám jellemezni: letehetetlen.

 

10/10

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.