Hirdetés

Kritika – Suzanne Collins: Futótűz

|

A viadal véget ért, de Katniss és Peeta megpróbáltatási még folytatódnak.

Hirdetés

 

Az Éhezők Viadala a 12-es körzet kiválasztottjainak győzelmével ért véget. Katniss sikeresen átejtette a játékmestereket és Panem vezetőit – ők azonban nem örülnek a lány diadalának. Katniss ugyanis lázadást szított azzal, hogy nyíltan szembeszegült a rendszerrel, az elnyomott területek pedig forrongnak. Katniss akaratlanul is az ellenállás szimbólumává válik, a Kapitólium pedig megsokszorozott erőkkel és egyre brutálisabb módszerekkel próbálja sakkban tartani körzeteket.

Katniss hiába élte túl a viadalt, szerettei és ő maga is folyamatosan veszélyben vannak. Panem elnöke ultimátumot ad a lánynak: vagy megpróbálja lehűteni a kedélyeket, vagy azt is megbánja, hogy megszületett. Katniss kétségbeesetten igyekszik eleget tenni zsarnok követelésének, de egy bizonyos ponton túl már nem rajta múlnak az események – a lánynak pedig hamarosan újra az életéért kell küzdenie.

Az Éhezők Viadala folytatásában újra egy lebilincselő küzdelmet izgulhatunk végig, csak itt az írónő már sokkal több teret engedett a szereplők érzelmi csatáinak is – ami arányaiban csökkentette a regény „túlélős” részét. Erőteljesebb lett a Katniss-Peeta-Gale szerelmi háromszög is, ami bár késlelteti a fő cselekményt, de ugyanakkor sokkal emberibbnek ábrázolja a főszereplőket.

Suzanne Collins, nem sajnálva karaktereit, egyre kilátástalanabb szituációkba helyezi őket, próbára téve mentális és fizikai tűrőképességüket egyaránt. Az riasztó utópia pedig, amit Collins egyre kegyetlenebb mivoltában tár az olvasó elé, újra megmutatja azt a hátborzongatóan kreatív ötlettárat, mellyel vérszomját kívánja kielégíteni.

9/10

 

Az első rész, Az Éhezők Viadala kritikája ITT olvasható.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.