Hirdetés

Kritika – Trux Béla: A templomos lovag

|

A könyv fülszövege szerint ez egy romantikus történet. Ha valaki csak emiatt nem kezdi el olvasni, az egy remek történelmi regényről marad le.

Hirdetés

Trux Béla első könyve az Aba Kiadó gondozásában jelent meg. A templomos lovag az Akkon című sorozat első kötete, amely a keresztes lovagok alkonyát mutatja be nekünk.
Bevallom őszintén, hogy félve vettem a kezeim közé a kötetet, mert a külső arról árulkodott, hogy egy romantikus regényhez lesz szerencsém. Hál’ Istennek pont fordítva sült el a dolog. Ugyanis Trux Béla regénye kőkemény történelem, amihez csak adalék a szerelmi szál.

A könyv főhőse Tristan von Zorn, a német kisnemes. Tipikus jófiú, aki igazságosan irányítja birtokait, embereivel mindig tisztességesen bánik. Von Rheinfelden báró, apja egykori barátja, lánya és néhány fegyveres kíséretében Tristan vendége lesz. Az ifjú von Zorn első látásra beleszeret von Rheinfelden gyönyörű lányába, Susanne-ba, aki látszólag viszonozza a fiú érzelmeit. Néhányszor találkoznak is titokban, mígnem egyszer Tristan egy levelet kap a lánytól, amiben arra kéri, hogy ölje meg apját, az öreg bárót, mert annak elment a józan esze és nem kívánt házasságba kényszerítené.
Tristan a szerelemtől elvakultan belopódzik a von Rheinfelden várba és megöli az öreg bárót. Ekkor derül ki, hogy a lány csak átverte, soha nem is volt belé szerelmes, csupán arra kellett a fiú, hogy megszabadítsa őt az öreg báró akaratától. Tristan menekülni kényszerül, végül félholtan a templomos lovagokhoz jut, hogy felvételt kérjen a rendbe. Néhány hónapnyi szolgálat után egy hajó az Outremer (Tengerentúl) központjába, Akkonba viszi a fiút és még néhány leendő lovagot, hogy ott avassák őket keresztessé…

Mint írtam is, a szerelmi szál csupán adalék. Azonban az első nyolcvan oldalt teljesen átitatja a romantikus hangulat. Számomra ez kicsit zavaró volt, gondolkodtam is rajta, hogy lerakom a könyvet, de szerencsémre átrágtam magam ezeken az oldalakon, és elértem a sokkalta izgalmasabb részekhez. Mert miután Tristan bekerül a templomosok közé, az események felgyorsulnak, és ott lehetünk a Szentföld utolsó nagy csatáinál. Megvallom, ezeket a részeket kedveltem leginkább, hiszen teljesen beszippantott a hangulat. Az író által használt képek és a teljes történelmi hitelesség külön pozitívum, bár néhány helyen találkozni idegen kifejezésekkel, amiket a laikusok nem biztos, hogy értenek.
Bármennyire is pozitívak az élményeim a könyvvel kapcsolatban, meg kell jegyeznem valamit.  Az eleje kicsit döcögősen indul, olykor túlzásba viszi a romantikát, később persze sikerül ezt javítani, és egy kellemes stílusú, olvasmányos fonalat vesz fel. Néhány helyen előfordulnak túlírások, ahol a „kevesebb, néha több” elv szerint kellett volna cselekedni. Mentségére legyen mondva, hogy nem gyakoriak ezek a hibák, de érdemes odafigyelni rájuk.

Mindent összevetve egy kellemes olvasmányt lapozhattam végig, ami a hibák ellenére is meggyőzött. Picit talán elfogult is vagyok, mert engem a történelmi hitelességgel vett meg, így történelemrajongóknak kötelező darab!


7/10

 

A kötetért hálás köszönet az ABA Kiadónak!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.