Hirdetés

Kritika – Wm. Paul Young: A viskó

|

A New York Times bestsellere, „ahol a tragédia megütközik az örökkévalósággal”.

Hirdetés

 

Igen nehéz volt erről a könyvről írnom, hiszen nem egy egyszerű fantasyról, krimiről vagy éppen sci-firől van szó. A viskó sokkal bonyolultabb és összetettebb könyv annál, hogy az ember csupán elolvassa, s néhány sorban véleményt alkosson róla. A kanadai író, Wm. Paul Young is így vélekedik művéről: „olyan hatással lehet ere a nemzedékre, mint A zarándok útja volt a maga idejében”.

A történet főszereplője egy ötgyermekes családapa, Mackenzie Allen Phillips. Feleségével Nan-nel és gyermekeikkel boldogságban élték életüket egészen egy családi kirándulásig. Mack ugyanis a három legkisebb gyerekkel kirándulni indult a Wallova-tóhoz, ekkor pedig még egyikük sem sejtette, hogy életük legmeghatározóbb és legtragikusabb pontja felé haladnak. Kirándulásuk utolsó napján ugyanis a legkisebb lányt, Missyt elrabolják, s később a nyomozások során kiderül: egy sorozatgyilkos a tettes, aki már több hasonló korú gyermeket foglyul ejtett és meggyilkolt. Ugyan a hatóságok és a szülők az utolsó pillanatig reménykednek, s egy viskó közelében rá is akadnak a tettes nyomára, de az épületben csupán a kislány véres ruháját találják. Mack-re ekkor telepszik rá a Nagy Szomorúság, mely teljesen rányomja bélyegét egész életére. Kislányuk elvesztése után a férfi egy levelet kap, melyben egy invitálás áll a viskóba, ahol Missy ruháját megtalálták. A levélen a „Papa” aláírás szerepel, amin azért is dühödik fel még inkább, mert felesége – vallási elhivatottsága miatt – Istent Papának szólítja. Több napos civódás után Mack úgy dönt, elutazik a viskóhoz, s utánajár a levél eredetének, hiszen ennyi idő távlatából akár a gyilkos is szórakozhat vele. Odaérkezésekor ugyan váratlan fordulat történik, melyet első látásra ő maga sem hisz el: az öreg viskó körül fordul egyet a világ, s maga Isten invitálja be egy beszélgetésre…

Több dolgot a történetből nem is árulnék el, hiszen így nem tudnám visszaadni azt a hangulatot, ami igazán áthatja a könyvet. Sokan ugyan „teológiai értekezésnek” tarthatják első hallásra és ránézésre, de ez nem így van. Ahogy az író is külön kiemeli: „A könyv azt tartalmazza, ahogyan Mack a legjobb képességei szerint vissza tudott emlékezni a történtekre. Ez az ő története, nem az enyém(…)”. Tehát ez a kötet egy másik ember elmondásai alapján íródott, s azt kell mondanom, Young-nak remekül sikerült írásba foglalnia a történteket. Helyenként mosolyogva, helyenként könnyezve olvastam a sorokat, a viskóban történő események pedig szinte teljesen lekötötték a figyelmem.

Az egyetlen problémám A viskóval az, hogy néhol feleslegesen hosszúak a felvezetőrészek és előzmények, de ezekre persze szükség van, ha az író élethűen akarja bemutatni a neki elmesélt eseményeket. Vallási szempontból úgy érzem, hogy nem igazán támadható a könyv, hiszen csupán egy megtört ember természetfeletti élményeit ábrázolja, s ebben semmi kifogásolhatót nem találhatunk.

 

Egy érdekes, megható, de főképp elgondolkodtató történet egy „megtért ember szájából” és egy remek író tollából.

 

Értékelés:

9/10

 

A viskó című könyvet előrendelhetitek a Libri Könyváruház honlapján ezen a linken, nekik külön köszönet a kötetért!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.