Hirdetés

Különleges és hiánypótló - Star Wars: Dooku: Az elveszett Jedi

|

Cavan Scott regénye nem a megszokott formátumot követi, de éppen ezért villámgyorsan lehet vele haladni és fontos részleteket árul el Dooku gróf múltjáról.

Hirdetés

Bár a Star Wars előzménytrilógiában fontos szerepet kapott a Sir Christopher Lee által zseniálisan megformált Dooku gróf, azonban a filmekből nem derült ki annyi részlet a karakterről, amennyit a rajongók szerettek volna. Pedig a háttere nagyon izgalmas: főnemesi családba született a Serenno bolygón, egy hatalmas kőfalakkal körülvett várban, ahonnan már fiatalon kiszakították, miután felismerték, hogy milyen képességekkel rendelkezik. A Jedi Templomba került, ahol nem akárki tanította az Erő útjainak kifürkészésére: maga Yoda mester. De pontosan kicsoda Dooku? Hogyan lett Qui-Gon Jinn a tanítványa és miképp lett Serenno grófjából a rettegett Darth Tyranus?

Hirdetés

Cavan Scott különös módot választott Dooku múltjának feltárására. Egyrészt a történetben nem csupán ő, hanem tanítványa, Assajj Ventress is komoly szerepet kap, akihez szintén közelebb kerülhetünk azáltal, ahogy mesteréről próbál minél többet megtudni. Másrészt Az elveszett Jedi nem egy szokványos regény, hanem a hasonló című hangoskönyv átiratát tartalmazza, azaz majdnem csak olyan, mint egy forgatókönyv. Nincs hosszú összefüggő szöveg, inkább szellős oldalak dialógusokkal és rövid helyszínleírásokkal, ez viszont abszolút nem válik a történetmesélés kárára. Noha némi idő kell hozzá, míg az ember agya hozzászokik ahhoz, hogy átiratot olvas és nem hagyományos könyvet, azonban miután - könnyed módon - sikerül, hihetetlenül gördülékenyen tud haladni a lapokkal, és gyorsan ki tudja végezni a több mint négyszáz oldalas anyagot.

Az, hogy az író terjedelmes gondolatai helyett áttevődött a fókusz a szereplők párbeszédeire sokkal karakterközpontúbbá teszi a sztorit, így kevés körítéssel valóban csak arra koncentrálhatunk, hogy mi történik a következő lapon Ventress-szel, Dookuval vagy a többiekkel. Az elveszett Jedi pedig hiánypótló annak fényében, hogy a sokak által szívtelennek tartott gróf motivációit, gyökereit bemutatja és érthetővé (még ha nem is elfogadhatóvá) teszi. Scott olyan fontos témákat állít pellengérre, mint a származás fontossága, az elvek megőrzése, a jó és rossz közötti egyensúly, vagy éppen a mások iránti felelősség, ezek átrágása után pedig ha csak egy kicsit is, de másképp fogunk tekinteni Dookura, mikor legközelebb újranézzük George Lucas űreposzát.

Ha szeretnétek többet megtudni a karakter múltjáról, akkor ne hagyjátok, hogy elriasszon titeket az, hogy a Star Wars: Dooku: Az elveszett Jedi egy hangoskönyv átirata, az agyatok rövid rászoktatása után megtalálhatjátok vele a számításaitokat. És most képzeljétek el Sir Christopher Lee hangját (a magyar szinkronban Szilágyi Tiborét), mikor ezt olvassátok:

"Ha nagyobb a büszkeség, nagyobb a bukás."

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.