Hirdetés

Különleges könyvgyűjteményt árvereznek el Nagy-Britanniában

|

Számos különleges könyvritkaság, köztük Charles Dickens Karácsonyi ének, F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby, valamint James Joyce Ulysses című művének első kiadása is kalapács alá kerül kedden Edinburgh-ban - olvasható a BBC honlapján.

Hirdetés

A gyűjtemény egy stirlingi születésű angoltanár, Bruce Ritchie tulajdonában volt, értéke megközelítőleg 230 000 font (80 millió forint).
Bruce Ritchie angolt és németet tanult a St. Andrews Egyetemen, mielőtt tanítani kezdett a Merchant Taylors Schoolban, Londonban. Nyugdíjas éveit Stirlingben élte, 2012 októberében hunyt el.

Az aukción, amelyet a Lyon és Turnbull szervez, árverésre bocsátják a gyerekeknek íródott klasszikus történet, a Szél lengeti a fűzfákat első kiadását, valamint Evelyn Waugh Utolsó látogatás című regényét is, amelyet az írónő dedikált.

A nagy Gatsbyért, amely Leonardo DiCaprio főszereplésével készülő új filmes adaptáció témájául szolgál, 700 fontot, Joyce művéért pedig akár 3000 fontot (egymillió forint) is adhatnak a gyűjtők.
Bámulatba ejtő, hogy egy főleg tanári fizetésből élő magángyűjtő ilyen könyvritkaságokkal rendelkezik. Számomra e gyűjtemény különlegességeit Alexander Pope, Seamus Heaney, Tom Stoppard és Yeats művei, valamint a Yeats testvére által alapított Cuala Press sorozatai jelentik - mondta John Sibbald könyvszakértő.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.