Hirdetés

Magyar származású író kapja a Német Könyvdíjat

|

A magyar származású, ám Svájcban élő, Melinda Nadj Abonji kapja idén az egyik legrangosabb német irodalmi díjat.

Hirdetés

A Német Könyvdíj (Deutscher Buchpreis), az angol Booker Prize és a francia Prix Goncourt, mellett az egyik legrangosabb európai elismerések közé tartozik. A díjra német, osztrák és svájci kiadók nevezhetik be legfrisebb német nyelvű regényeiket. A jutalmazott nyertes nevét rendre Október 4-én, a Frankfurti Könyvvásár nyitónapján jelentik be.

A 42 éves vajdasági születésű, de Zürichben élő szerzőt meglepetésre választotta ki az irodalmi díjat odaítélő testület, a már szűkített hatos listából. Ez az első alkalom, hogy az egyik legrangosabb német díjat, egy svájci illetőségű író kapja.

Az elismerést a „Galambok röppennek fel” (Tauben fliegen auf) című önéletrajzi ihletésű regényéért kapta, mely egy vajdasági magyar család történetét meséli el, akik Svájcba települnek, és vendéglátóként kezdik új életüket. A könyv nagy beleérző képességgel festi le a jelenkor ébredő, és múltjával régóta még mindig küszködő Európa képét – indokolta válaszát a zsűri.

Az elismerés mellé 37,5 ezer euró (10,26 millió forint) is jár.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.