Hirdetés

Magyarországon a képregény-olvasóknak rosszabb a szövegértése!?

|

Egy 2009-es PISA kutatás szerint egyes országokban, köztük kis hazánkban, a képregény-olvasók szövegértése rosszabb, mint a többi „könyvmolyé”…

Hirdetés

Az éllovasok közötti finnek, belgák, norvégok, svájciak és hollandok között a vegyes olvasók (szépirodalom, képregény és egyéb) közel azonos, kiemelkedő szinten olvasnak, mint a képregényt nem olvasók (de szépirodalmat és egyebet igen). Igaz ez a kicsit gyengébb, de képregény-faló japánokra is. A nem éllovasok között a képregény-olvasás jellemzően a gyengébb olvasással jár együtt. Így Magyarországon is -- derül kis a PISA-adatokból.
Összességében a képregények olvasása a jelek szerint nem jár együtt magas szövegértési teljesítménnyel, ugyanakkor elképzelhető, hogy egyes országokban egyfajta belépőként szolgál az olvasás iránt kevésbé elkötelezett tanulók számára, és arra motiválja őket, hogy mást is olvassanak, például szépirodalmat. Úgy tűnik tehát, hogy a képregény -- optimális körülmények között, akár a tanórán is elérhetővé téve -- nem jár a gyengébb olvasás veszélyével.

Kicsit elgondolkodtató a dolog. Ti mit gondoltok erről?

Forrás: www.kithirlevel.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.