Hirdetés

Mario Vargas Llosa kapta az Irodalmi Nobel-díjat

|

2010-ben a perui származású Mario Vargas Llosa kapta a neves irodalmi díjat, jelentette be csütörtökön a Svéd Akadémia Stockholmban.

Hirdetés

 

Alfred Nobel végrendelete értelmében a díjat évről évre bármely nemzetiségű író megkaphatja "aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá".

 

Llosa „A hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.” érdemelte meg a díjat. A Svéd Akadémia közleményében „igazi nemzetközi polgárnak” nevezte a 74 éves írót.

 

Az irodalmi elismerés mellett 10 millió svéd koronával (mintegy 300 millió forinttal) is jutalmazták.

 

A világhírű író 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Akkor azt nyilatkozta, hogy a legfontosabb dolog ami történt vele életében az, hogy megtanult olvasni.

 

Mario Vargas Llosa eddig több mint harminc művet írt, közülük számos olvasható magyarul is.

Legismertebb itthon megjelent könyvei: a „Négy óra a Catedralban”, a „Háború a világ végén”, a „Júlia néni és a tollnok”, a „Ki ölte meg Palomino Molerót”, a „Levelek egy ifjú regényíróhoz”, az „Utazás a fikció birodalmába - Juan Carlos Onetti világa„.

 

Llosa a Nobel-díj előtt, 1994-ben megkapta a Cervantes-díjat, melyet évente adnak át egy spanyol nyelvű író életpályájának elismeréseként, 1995-ben pedig megkapta a Jeruzsálem-díjat, melyet olyan írók kapnak, akik az emberi szabadságról, társadalomról, politikáról és környezetről írtak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.