Hirdetés

Mark Logue és Peter Conradi: A király beszéde

|

Az Oscar-díjas A király beszéde című film alapjául szolgáló könyv – Lionel Logue unokája és a The Sunday Times újságírója tollából.

Hirdetés

A beszédhibák, főleg a dadogás komoly probléma egy olyan ember számára, akinek hozzátartozik a mindennapjaihoz a nyilvános beszéd. Egy királynál különösen fontos, hogy tisztán, érthetően és élvezhetően tartson beszédet – elvégre milyen uralkodó az, aki nem tud elfogadhatóan szólni az alattvalóihoz?

Albert Frigyes Artúr György, akit VI. György brit királyként ismert a világ, gyerekkorától kezdve dadogással küszködött. A könyvben megismerkedhetünk a férfi gyermekéveivel, mikor Bertie-ként, a félénk és beteges kisfiúként, örökösen bátyja árnyékában élt – majd a fiatalon számtalan megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, mikor a király második fiaként nyilvános beszédeket kellett tartania. A leendő király rengeteg orvost meglátogatott, hogy javítson beszédhibáján, de sokáig minden kezelés eredménytelennek bizonyult.

Akár egy mesében, a VI. Györgynek végül megmentője akadt – egy ausztrál beszédtanár, Lionel Logue személyében, aki végül segített neki leküzdeni súlyos beszédhibáját. Louge fiatal korától kezdve lelkes és tehetséges művelője volt az ékesszólásnak. Beszédtanári képességeit pedig számos, reménytelennek bélyegzett esetnél is bizonyította: több olyan katonát is megtanított újra beszélni, akik az első világháborús gáztámadások áldozataként szinte képtelenek voltak a hangképzésre. Az ausztrál feleségével és három gyermekével költözött Londonba, ahol rendelőt nyitott – leghíresebb páciense pedig maga a leendő király volt…

Kettejük különös barátságát, életét, az angol monarchia válságát és a dadogást leküzdő kemény munkát ismerhetünk meg Mark Logue és Peter Conradi kötetéből. A könyvből készült film Oscar-díjas alkotás.

A király beszéde megtalálható a Libri kínálatában is – köszönet nekik a könyvért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.