Hirdetés

Megelevenedett a szovjet regény

|

Venyjamin Kaverkin 1946-ban Sztálin-díjjal jutalmazott, Két kapitány című regénye egy sikertelen expedíció igaz történetét meséli el, melynek hátrahagyott nyomaira nem rég találtak rá.

Hirdetés

Kaverkin regénye arról az 1912-es vállalkozásról szól, mely során a Szent Anna névre keresztelt hajó legénysége elsőként próbálta átkelni az északi átjárót. Kétévnyi reménytelen utazgatás után a Szent Anna és a jég csatáját az utóbbi nyerte meg – a matrózok közel fele pedig úgy döntött, hogy gyalog próbál szárazföldre jutni a kilométeres jégen. Ketten élték túl az embert próbáló menekülési kísérletet, egyikük pedig emlékiratokban tette közzé a Szent Annán eltöltött időszakot – ez ihlette Kaverkin regényét.

A hajón maradt emberek sorsáról semmilyen információ nem maradt fenn – pontosabban, értelemszerűen tudni lehetett, hogy utolérte őket a fagyhalál. Egy kutatócsoport most megtalálta a Szent Anna maradványait a Ferenc József-szigeteknél. Többek között emberi csontokra és a hajónapló részleteire is ráleltek – így hamarosan rekonstruálni lehet a az expedíció halottainak utolsó napjait.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.