Hirdetés

Minden idők egyik legjobb kiadása - Mark Lawrence: A Széthullott birodalom

|

Jorg Ancrath történetének trilógiája egyetlen könyvben kapott helyet, amely párját ritkítja.

Hirdetés

Akár szakavatott könyvmoly valaki, akár csak most ismerkedik az olvasás csodájával, egy több mint 1300 oldalas gyűjteményes kötet joggal riaszthatja meg monumentalitása miatt. Csakhogy ez nem akármilyen papírbestia: minden idők egyik legikonikusabb fantasy-trilógiáját tartalmazza, amely szerzőjét, az amerikai-brit regényírót, Mark Lawrence-t egyenesen a műfaj kiválóságainak panteonjába röpítette. A Széthullott birodalom Jorg Ancrath eseménydús történetét mutatja be három köteten (Tövisek hercege, Tövisek királya, Tövisek császára) keresztül, amiket külön-külön is be lehet szerezni, de a Fumax egyetlen tekintélyt parancsoló kiadványba foglalta őket.

Hirdetés

A Széthullott birodalom trilógiát ízléses külsővel, valamint gondosan tördelt és jó minőségű belsővel vértezték fel, amelynek vaskossága nem hátráltatja az olvasást sem, viszont csodálatosan mutat a könyvgyűjtemény részeként a polcon. Egyetlen negatívumát abban találjuk, hogy a papír vékonysága miatt a hátoldalakon lévő betűk átlátszanak, de ez is csak eleinte lehet zavaró. A neves műfordítónak, Gy. Horváth Lászlónak (A hobbit, Pi élete) köszönhetően pedig akkor sem vár ránk kevesebb élmény, ha magyarul szavazunk bizalmat Lawrence művének, ugyanis a hazai fordítás szépirodalmi igényességről tesz tanúbizonyságot, lapjai habzsoltatják magukat. A kötet anyaga és a fordítás milyensége tehát elégedettséggel töltheti el a könyvszeretőket, de mi a helyzet a sztorival?

A történet főszereplője Honorous Jorg Ancrath herceg, akinek gyermekkora nem éppen álomszerűen alakult: kilencéves korában egy tövisekkel teli bokor ágai között vergődve kellett végignéznie, ahogy édesanyját és öccsét kegyetlenül megölik. Az ifjú Jorgra másnap találnak rá apja emberei, amikor már csak pislákolt benne az élet. Végül sikerül megmenteni, de az átélt szörnyűségek hatására gyökeresen megváltozott a fiú, egy nap pedig kiszabadít egy csapat rablót a vár alatti börtönből és együtt menekülnek. Tizennégy éves korára már Jorg a rablóbanda vezére és könyörtelenül, hideg vérrel gyilkol azzal a feltett szándékkal menetelve előre, hogy 15 évesen már a királyi székben fog ülni. Talán már ennyiből is érzékelhető, hogy ez nem az a fantasy, ahol sárkányok, orkok, tündék és egyéb lények bukkannak fel, itt az emberek a legnagyobb szörnyek, a helyszín pedig egy olyan világ, amely egykor a ma ismert Föld volt, csak éppen egy katasztrófa gyökeresen megváltoztatta az arculatát.

Lawrence mesterien építi fel Jorg világát és egyúttal karakterét is: a trilógia egyik legnagyobb erőssége ugyanis maga a főszereplő, akinek jelleme fokozatosan sejlik fel, és akit szörnyű tettei ellenére egyre behatóbban szeretnénk megismerni. Ezt anélkül megtehetjük, hogy ráunnánk az eseményekre, ugyanis az író folyamatosan több szálon vezeti végig a figyelmünket, lendületesen mesélve, az unalomnak egy pillanatig sem teret engedve. Noha az első könyv legfőképpen Jorgra fókuszál, kevés figyelmet fordítva más karakterekre, ez a másodikra változik, és jóval több teret kapnak a mellékszereplők is, ami remek döntésnek bizonyult, hiszen csupa érdekes figurát mozgat a szerző. Az eseményekkel haladva pedig egyre többször kaphatjuk azon magunkat, hogy elégedetten csettintünk, amiért Lawrence ilyen bravúrosan tudja összefonni a szálakat, spoilerek nélkül azonban csak annyit mondhatunk el a befejezésről, hogy gyakorlatilag tökéletes fináléról van szó, amely nem hagy maga mögött elvarratlan szálakat, megválaszolatlan kérdéseket.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Széthullott birodalom trilógia masszív kötete egyenesen olvasatja magát, és kihagyhatatlan kelléke minden gyűjtőnek. Ajánlott akkor is, ha már végigolvastad Jorg viszontagságait, akkor pedig pláne, ha még bele sem kezdtél, ezzel érdemes nekiindulni. Sokkal több ilyen könyvvarázslatra lenne szükség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.