Hirdetés

Nagylelkű adomány

|

Magnus Mörner (1924) svéd történész, az európai latinamerikanisztika emblematikus személyisége, hatalmas latin-amerikai könyvtárát egyetemünk Hispanisztika Tanszékének adományozta.

Hirdetés

A kb. 70 folyóméternyi, döntően Latin-Amerika történetét tárgyaló könyvanyag megérkezett egyetemünk központi könyvtárába. Magnus Mörner a latin-amerikai társadalomtörténet: a faji kérdés, a faji keveredés, az indián kérdés, a faj és nemzet kérdésköreiben írt alapvető könyveket. Az 1960-70-es években az Egyesült Államok egyetemein tanított, 1982-1990 között pedig a göteborgi egyetemen. Nagy szerepe volt az európai latin-amerikanista történészek társaságának (AHILA) megszervezésében (Wittman Tibor professzorral együtt ), több ciklusban ennek főtitkára illetve elnöke is volt. Wittman professzor halála után személyes segítsége nagy szerepet játszott abban, hogy a szegedi Latin-Amerika kutatások megmaradjanak és megerősödjenek. E tevékenysége elismeréseként 1987-ben egyetemünk díszdoktorává választotta.

 

Forrás: kithirlevel.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.