Hirdetés

Obi-Wan és Anakin társakká válnak - Star Wars: Testvériség

|

Mike Chen regénye a klónok háborújának idejére repít vissza minket, amikor Anakin Skywalkerből Jedi lovag válik, így megváltozik a kapcsolatuk egykori mesterével.

Hirdetés

A legutóbbi Star Wars-trilógia után sokak szemében felértékelődtek a korábbi részek - na nem a klasszikus trilógia, azt eddig is mindenki szerette, hanem az annál megosztóbb előzmények (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja). A filmek, amelyben Darth Vader születését követhettük figyelemmel egészen kisfiú korától addig, hogy az Obi-Wan Kenobival való összecsapása után Darth Sidius megmenti és felruházva ijesztő páncéljával a halálos jobbkezévé teszi. 

Bár a sztori igyekszik bemutatni, hogy milyen ingerek és események hatására válik az emberek védelmére felesküdött Anakinból ártatlanok gyilkosa, és hogyan alakult a kapcsolata mesterével és mentorával, Obi-Wan Kenobival, azonban sajnos a játékidőbe bele kellett férni, így nem merülhettünk el annyira a kettejük viszonyában, mint szerettünk volna. Ezért jó, hogy nem csupán filmekből áll a franchise, ugyanis az animációs sorozatok mellett (mint A klónok háborúja) a regényekből is képet kaphatunk arról, hogyan viszonyultak egymáshoz a karakterek, mielőtt elromlott volna minden. 

Hirdetés

Mike Chen regénye, a Star Wars: Testvériség abba az időszakba visz minket vissza, amikor megkezdődött a klónok háborúja. Bár ízelítőt kapunk arról, hogy galaxisszerte milyen komoly a baj, azonban egy terrorista-cselekmény áll a történet középpontjában: a Kereskedelmi Szövetség ékkövét, a Cato Neimoidiát éri hatalmas veszteség, és a Köztársaság válik bűnbakká. A jedik egyik, ha nem a legtehetségesebb diplomatája, Obi-Wan Kenobi egyedül látogat el a helyszínre, hogy nyomozást folytasson, miközben a jedi-lovaggá előléptetett egykori tanítványa, Anakin is megkapja a saját feladatait, mint például az ifjoncok eligazítását és segélyszállítmányok kísérését. Obi-Wan küldetése azonban nem várt fordulatot vesz Dooku gróf ármánykodásának köszönhetően, így az ifjú Sykwalker kénytelen kifundálni egy tervet, hogy megmentse volt mesterét feltűnés nélkül.

Nagyjából erre a sztoriszálra fókuszál a Testvériség, de a történetnél sokkal fontosabb annak szereplői és a regény mondanivalója. Obi-Wan és Anakin - valamint két-három másik karakter - szemszögéből is megismerhetjük az eseményeket, az azokról való véleményüket, de ami még fontosabb, az egymással kapcsolatos érzéseiket és kétkedéseiket, valamint a saját belső gondolataikat és félelmeiket is. Nagyon érdekes elolvasni, hogy ugyanarról a témáról miképpen gondolkodnak, ugyanazt a helyzetet hogyan közelítik meg, és azt is, amikor a másikat vizsgálgatják. Akik szeretik ezeket a karaktereket és el szeretne merülni még abban az időszakban, mielőtt Anakin a romlás útjára lépett volna, azok lubickolni fognak ebben a könyvben, ráadásul még többet kapunk Anakin és Padmé kapcsolatából is, amelynek szintén nem happy end a vége, szóval jó elodázni azt. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Fontos része a Testvériségnek az is, hogy elgondolkodtasson: nemcsak az egyén szintjén, hanem nagyobb léptékben is. A Cato Neimoidián keresztül olyan komoly témákkal foglalkozik a regény, mint a társadalom megítélése, a népirtás, az emberek befolyásolása, a radikalizmus, a nemzeti gyász és büszkeség, valamint a művészetek fontossága, ezek pedig mind egyetemes topikok, így bárkinek lehet róluk véleménye és kell is, hogy legyen. A regény ilyetén módon többféleképpen is hat az érzelmeinkre és a gondolatainkra, ismert karaktereken és szituációkon keresztül szórja el a kétkedés magvait, gondolkodtat el emberről és arról, amire egyénként kis ráhatásunk van csak. Star Wars rajongóknak kifejezetten ajánlott, de velős témái miatt nem csak nekik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.