Hirdetés

Olvasás éjszakája izgalmas programokkal

|

Közösségi e-regény, testverselés, interaktív kocsma, olvasó- és evezős verseny, írókat, költőket felvonultató divatbemutató, gyilkossági nyomozás és természetesen számos könyvbemutató és beszélgetés várja a közönséget szombaton az Olvasás éjszakáján.

Hirdetés

 

Az idén az Olvasás Típusú Találkozások címet viselő rendezvény a kapcsolatfelvételt mint pillanatot emeli középpontba, témája tehát a létrejövő kontakt, a létrejövő összefüggés, a létrejövő viszony - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
 

A négy budapesti főhelyszínen - az Akvárium Klubban, a Károly körúti Alexandra Könyvesházban, a Libri Mammut Könyváruházban, valamint a Rákóczi úti Líra Fókusz Könyváruházban - és a csatlakozó helyszíneken a könyv-, e-könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó programok szórakoztatják a közönséget.
 

Az Akvárium Klubban fél héttől két rendezvényt kínál a Magyar Telekom és a Scolar Kiadó. A Scolar Fél Hetes című programban Karafiáth Orsolya és Ungvári Tamás beszélget Bánó Andrással, Bruck Andrással, Gerlóczy Mártonnal, Kelecsényi Lászlóval, Puzsér Róberttel és Sági Györggyel. Ezen az estén zárul a Telekom közösségi e-könyvírás programja: a szeptember 29-én elkezdett, és az olvasók iránymutatásával formálódott online regény története először az Olvasás éjszakáján lesz hallható a szerzők, Ungvári Tamás és Kelecsényi László előadásában. Az e-regényt az érdeklődők díjmentesen letölthetik a Telekom txrt e-könyv-áruházban.

A Líra Rákóczi úti könyváruházában és a Dohány utcai Hátsó Kapuban várja színes programokkal a közönséget. A Líra Fókusz Könyváruházban Pászti Amina és Hajba László a Glóbi kalandjai című kötetet mutatja be, lesz mesélés, vetítés, a Jane Goodall alapítvánnyal pedig táskafestés. Czinki Ferenc megnyitja interaktív kocsmáját, Diószegi Endre és tanítványai életre keltik a kirakatot, és bárki szervezhet magának könyvbemutatót.

A Hátsó Kapu programjai között szerepel "testverselés" és karaoke Kalapos Évával, a D.A.C. szerzőjével. A közönség találkozhat Parti Nagy Lajossal és Dragomán Györggyel, Nógrádi Gergely és Hajba László a Misu és a piros kenu című meseregényt, Szabó Tibor Benjámin az EPIC - Az első küldetés című ifjúsági kalandregényt mutatja be. A Húzd meg jobban! című programon Kozák Danuta, Medveczky Erika, Miker Róbert és Pauman Dániel evezős bajnokokat olvasóversenyre, az írókat pedig evezősversenyre hívhatják ki a vállalkozó kedvűek.

A Hátsó Kapuba betérők megtudhatják, hogy "miért voltak rosszak a 80-as években készült jó filmek", és egy kvíz keretében kiderül az is, hogy ki emlékszik a legpontosabban a kötelező olvasmányokra. Vivien Shotwell, a Mozart múzsájának írója operaénekesként is bemutatkozik, az este fél 10-kor kezdődő divatbemutatón pedig fiatal írók, költők - Áfra János, Czinki Ferenc, Kassai Zsigmond, Pallag Zoltán, Pion István és Szabó Tibor Benjámin - is kifutóra lépnek.

A Károly körúti Alexandra Könyvesházban Mikola Péter hívja játszani a gyerekeket, Sün Peti és erdei óvodás barátainak kalandjairól Kepes Ágnes és Oszter Alexandra mesél. Gévai Csilla képzeletbeli budapesti utazásra hívja a gyerekeket, akik elkészíthetik kedvenc járműves kitűzőjüket. Szűcs Vanda, az Egy ikerpár titkos naplója szerzője bögrés-csokis süteményének receptjét osztja meg kortársaival. A science fiction nőies oldalára tett utazásra invitál Moskát Anita és Kleinheincz Csilla, a nyolcvanas-kilencvenes évek Szovjetunióját idézi meg történetekkel és zenével M. Nagy Miklós és Vígh Zoltán. 

A világhírű rendező, David Cronenberg első regénye, a Konzum októberben jelenik meg magyarul. A kanadai rendező világában Berta Ádám és Hegyi Pál segít tájékozódni az Olvasás éjszakáján. A kortárs irodalom kedvelői Várady Szabolccsal, Nádasdy Ádámmal, Kiss Judit Ágnessel és Barna Imrével játszhatnak. Az Alexandra Irodalmi Kávéházban kiállítás nyílik Sanyi, a vegetáriánus hentes képzeletbeli albumából, Szécsi Noémi válogatásában.

A Nyugati téri Alexandra Pódiumon Geronimo Stilton-játékkal nyitják az Olvasás éjszakáját. A kilencvenes évek meghatározó filmjeiről, könyveiről és zenéjéről Sápi Zsófia, Dobos Csaba és Kollár Dániel beszélgetnek. Az irodalmi összeesküvés-elméletek közül Tiboru válogat, Bohumil Hrabal regényeiből Galkó Balázs szemezget, a krimirajongók pedig egy titokzatos gyilkosság elkövetője után nyomozhatnak a Detectivity és az Európa Könyvkiadó játékában. 

A Libri Mammutban Péterfy-Novák Éva Egyasszony, Sándor Erzsi Szegény anyám, ha látnám, valamint Tarjányi Péter és Dosek Rita Forradalmár című könyveit mutatják be. A Bookline Astoria Kőrösi Zoltán Szívlekvár és Lackfi János Három a magyar igazság, a Bookline Oktogon Szatmári Ferenc Főzelékes Feri és Náray Tamás Az utolsó reggel Párizsban című kötetek bemutatóinak ad otthont.

A rendezvényhez csatlakozott még többek között a budapesti Írók Boltja, az Örkény István Könyvesbolt, a váci Lyra Könyvesbolt és a soproni Cédrus Könyvkereskedés is.

MTI


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.