Hirdetés

Olvasd újra! Most nem kötelező!

|

Hirdetés

Az embernek zsigeri undora van mindentől, amiben benne van a szó, hogy "kötelező". Jobban fáj a kötelező védőoltás, mint bármilyen más injekció, és a kötelező iskolai fogászaton is mindig ijesztőbb volt a hangja a fúrónak, mint amikor önszántunkból kerestük fel a fogdokit. A kötelező olvasmányok pedig a hozzám hasonló megátalkodott könyvmolyok lelkesedését is próbára tették. Sokan már az első oldalaknál feladták az egészet, és inkább megnézték filmen az aktuális kötelezőt - majd természetesen, még azt is unalmasnak találták. Hosszú és meddő vitákat lehetne arról folytatni, hogy kellene-e változtatni a kötelező olvasmányok listáján, és ha igen, akkor mit mire kellene cserélni - de ebbe most ne menjünk bele. Inkább hadd bizonyítsam be nektek, hogy felnőtt fejjel és a muszáj jelleg nélkül, igenis élvezni lehet a diákévek rettegett  kötelezőit! Nézzünk meg közelebbről párat közülük! Mi lehetett az oka, hogy gyerekként nem szerettük, és miért fogjuk most mégis megkedvelni őket?

kincskereso_kiskodmon

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön Mi lehetett vele a gondod? Nyomasztó. Depresszív. Az elején halál, a végén halál, te pedig nyolc éves vagy és végtelenül szomorú. Miért fogod most szeretni? Mert olyan gyönyörűen van megírva, hogy büszke leszel rá, amiért ez a te anyanyelveden íródott. Felnőtt fejjel pedig könnyebben meglátod azt a rengeteg szépséget - még a szomorúságban is  - ami átszövi ezt a könyvet.

a_pal_utcai

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Mi lehetett vele a gondod? Nem érted, minek ez a nagy hűhő. Mi ez a "grund"? Miért olyan fontos ez? Most komolyan megéri ez a sok veszekedés, verekedés, cselszövés? Miért fogod most szeretni? Mert egy kicsit elszorul tőle a szíved. Megtalálod a múltadból és a jelenedből a Nemecsekeket, Bokákat, Gerébeket és Áts Feriket - és elgondolkozol, hogy te vajon melyikükre hasonlítasz. Ami pedig még fontosabb: melyikükre szeretnél hasonlítani.

 

egri

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Mi lehetett vele a gondod? Mikor jön már a csata? Mikor leszünk már Egerben? Minek megyünk el Törökországba? És amúgy is: tudod, hogy ki fog győzni! Hol van itt az izgalom? Miért fogod most szeretni? Mikor jön már a csata? Mikor leszünk már Egerben? Mikor szökik már meg Vicuska Gergővel? És amúgy is: tudod, hogy ki fog győzni, mégis izgulsz!

koszivu

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai Mi lehetett vele a gondod? Hosszú, hosszú, nagyon hosszú. Sok a szereplő, mindenki máshol van, sok a tájleírás, és nem érted, miért nem vágja tarkón már valaki Alfonsine-t. Ja, és a lényeg: nagyon-nagyon hosszú! Miért fogod most szeretni? Mert most már tudod, hogy miért nem vágta valaki tarkón Alfonsine-t: felnőttként egyszerűen sokkal könnyebben értesz meg egy másik történelmi kort és az akkori társadalmat. Jobban megérted a szereplőket, és akkor is tudod élvezni a történetet, amikor éppen lassabb mederben folyik.

legy_jo

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig Mi lehetett vele a gondod? Elsősorban az, hogy a közhiedelemmel ellentétben maga Móricz sem ifjúsági regénynek szánta ezt a könyvet.  Sőt, nem is igazán értette, hogy miért skatulyázta be mindenki ezt a művét kérdés nélkül gyermekkönyvnek. Miért fogod most szeretni? Mert már nem vagy gyerek, tehát abba a korba értél, amelynek maga az író valójában szánta a könyvet. Tizenhárom-tizennégy éves fejjel még nem biztos, hogy teljesen át tudtad érezni, mit is akar elmesélni Móricz, és miért kell jónak lenni mindhalálig. Felnőttként sokkal inkább elgondolkoztat majd ez a történet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.